Požáry kolem Moskvy se daří stabilizovat

Moskva - Plocha lesních požárů, které od konce července sužují Rusko, se během posledních 24 hodin snížila o 3 000 hektarů na 190 400 hektarů. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Poprvé za dva týdny se podařilo situaci s požáry lesů a rašelinišť v okolí metropole stabilizovat. Ministerstvo obrany ohlásilo, že vojenské jednotky splnily úkol ochránit jaderné středisko Sarov před ohněm a jsou připraveny k nasazení v jiných místech.

„Za uplynulých 24 hodin množství uhašených požárů převýšilo nově vzniklé,“ uvedl náčelník krizového centra ministerstva Vladimir Stěpanov. Příznivě se podle něj vyvíjí i situace v dalších regionech včetně Povolží. Podle chargé d˙affaires českého velvyslanectví v Moskvě část rodinných příslušníků zaměstnanců ambasády už odletěla do vlasti. Celkem by se dnes do Česka mělo vrátit šest lidí a sedmý v pondělí.

Podle agentury ITAR-TASS lokální požáry u Sarova nadále hasí skoro čtyři tisícovky hasičů s těžkou technikou, v záloze mají k dispozici i tři protipožární vlaky. V republice Marij El se zase podle agentury Interfax plocha požárů zvětšila o 1 500 hektarů a zvažuje se evakuace 3 000 obyvatel. Hlavní město zůstává zahaleno do hustého smogu, kvůli kterému místy není vidět dále než na 200 metrů. Je cítit štiplavý zápach, který přiměl hodně obyvatel metropole nosit přes obličej hygienickou roušku. „Zdá se, že život ve městě ustal,“ konstatovala televize Rossija 24.

Koncentrace škodlivých částic v ovzduší podle úřadů dnes ráno více než trojnásobně převyšovala práh maximálně přípustných hodnot. Smog se podle předpovědi rozptýlí až ve středu. Nebývalá vedra, které hlavní město sužují už od půli června, si spolu se smogem vybírají daň v podobě vyšší úmrtnosti, i když oficiální údaje nejsou dostupné. Stanice Echo Moskvy dnes citovala z internetového deníku moskevského lékaře, podle něhož márnice v jeho nemocnici nestačí pojmout zesnulé a mrtvoly se skladují ve sklepě nastojato. Za den totiž na klinice zemřelo 65 pacientů, zatímco běžně denně umírá okolo osmi lidí. Metropolitní úřady otevřely v nemocnicích a vládních budovách 123 klimatizovaných center, kde se mohou dusící se Moskvané i návštěvníci nadechnout vzduchu zbaveného smogu. Většina bytů a dalších prostor v Moskvě není klimatizací vybavena.

Doktoři prý mají pod hrozbou propuštění zakázáno uvádět jako diagnózu teplotní šok a přehřátí organismu. Složitá zůstává i situace na letištích v okolí Moskvy. Na největším letišti Domodědovo uvízly v zóně za pasovou kontrolou dvě tisícovky cestujících, jejichž lety byly zrušeny. Od aerolinek však podle médií od sobotního večera lidé nedostali pití ani jídlo, o ubytování v hotelu nemluvě, takže tábořit jsou nuceni i s malými dětmi na podlaze haly, protože nestačí lavičky. Zrušené lety hlásí i letiště Vnukovo, ale Šeremeťjevo, odkud se létá do Prahy, dosud funguje normálně. Moskevský starosta Jurij Lužkov se vzhledem k situaci rozhodl přerušit dovolenou a vrátit se dnes do metropole.

Moskva v dýmu z lesních požárů
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/AP Photo