Pákistán dále sužují záplavy, přibyly sesuvy půdy

Islámábád - Nejméně 53 lidí zahynulo při dvou sesuvech půdy v severním Pákistánu. Oznámily to dnes pákistánské vládní zdroje. Pákistán sužují nejhorší záplavy za posledních 80 let, které si za necelé dva týdny vyžádaly již přes 1 600 mrtvých. Patnáct milionů obyvatel 170milionového Pákistánu bylo podle nových odhadů pákistánských úřadů a OSN povodněmi postiženo, dva miliony přišly o střechu nad hlavou. Meteorologové předpovídají i na další tři dny silné lijáky. OSN dnes oznámila, že rekonstrukce pákistánských oblastí poznamenaných tragickými povodněmi bude stát miliardy dolarů. To nepochybně způsobí další problémy nepopulární místní vládě, která je již nyní závislá na zahraniční pomoci kvůli špatné ekonomické situaci země i válce proti islamistům.

Mezinárodní společenství slíbilo poskytnout Pákistánu v souvislostmi se záplavami desítky milionů dolarů i materiální podporu. Zvláštní vyslanec OSN Jean-Maurice Ripert ale dnes upozornil, že příspěvky budou muset být podstatně větší, a vyjádřil obavy, zda se je v době globální ekonomické krize podaří shromáždit. „OSN stále pracuje na výpočtu konkrétních čísel, ale již nyní je patrné, že okamžitá pomoc bude vyžadovat stamiliony dolarů a obnova země miliardy,“ konstatoval Ripert v rozhovoru pro agenturu AP. Naprostá většina obětí i postižených pochází z provincie Chajbar Pachtunchvá na severozápadě země, nyní se ale záplavy odtud šíří i do centrální provincie Paňdžáb a jižní provincie Sindh.

Agentura AP uvedla, že pákistánské úřady urychleně pokračují v evakuaci tisíců dalších obyvatel Sindhu, kde se dnes poblíž města Sukkur vylila z břehů mohutná řeka Indus. Řada občanů si stěžuje, že se jim od vlády nedostalo včasné pomoci. „Sedíme tady na břehu řeky a nemáme vůbec nic, žádné přístřeší, žádné jídlo. Jsme zcela bezmocní,“ postěžoval si Alláh Buks, který bydlel v Sukkuru. Důvody ke stížnostem mají i obyvatelé měst a obcí, které nebyly bezprostředně živlem zasaženy. Povodně totiž způsobily raketový vzestup cen ovoce a zeleniny, které reagovaly na rozsáhlé zničení úrody povodněmi. Na některých místech se údajně cena rajčat, cibule, brambor a dýní v posledních dnech zčtyřnásobila a mnozí Pákistánci už si je nemohou dovolit.

V Paňdžábu, který je hlavní zemědělskou oblastí Pákistánu, bylo podle OSN zdevastováno 570 000 hektarů úrody. „Zničeny byly i zásoby potravin, které měli lidé ve svých domovech,“ připomněl Amdžad Džamál ze Světového programu pro výživu (WFP), který již dodal potraviny více než 265 000 postižených. „Minimálně čtyři miliony lidí budou v příštích třech měsících potřebovat v Pákistánu potravinovou podporu, což vyjde na skoro 100 milionů dolarů,“ dodal. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání, který dnes navštívil postižené regiony provincie Sindh, zopakoval žádost o pomoc mezinárodnímu společenství s tím, že jeho vláda situaci sama nezvládá.

Pomoc pro Pákistán

Sbírka organizace ADRA
č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 300

Sbírka organizace Člověk v tísni
č. ú. 5098 5098/0300
Dárcovská SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777

Sbírka organizace Charita
č. ú. 3933682/0800, variabilní symbol 132
Dárcovská SMS ve formě DMS POMOCPAKISTAN na číslo 87 777

Povodně v Pákistánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod