Chávez odmítl navrženého amerického velvyslance

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez nedovolí nově navrženému velvyslanci Spojených států v Caracasu ujmout se úřadu a vyzval dnes amerického prezidenta Baracka Obamu, aby místo Larryho Palmera kvůli jeho výrokům na adresu venezuelské armády a vlády našel jiného kandidáta. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

„Jak se můžeš domnívat, Obamo, že budu akceptovat tohoto pána“ jako velvyslance, řekl podle AFP o Palmerovi v televizním pořadu. „To je nemožné.“ Palmer minulý týden v odpovědi na dotaz amerického senátora Richarda Lugara napsal, že ve venezuelské armádě panuje slabá morálka a že existují „jasné vazby“ mezi Chávezovou vládou a kolumbijskými levicovými gerilami operujícími ve Venezuele. Podle Cháveze tak sám porušil pravidla diplomacie a Obama by ho měl odvolat.

Palmer své poznámky učinil v citlivé době nedlouho poté, co Kolumbie obvinila Venezuelu z tolerování levičáckých kolumbijských povstalců na svém území. Caracas takové tvrzení odmítá a se sousední Kolumbií přerušil diplomatické vztahy.

Po nástupu nového kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose do úřadu však obě strany naznačily ochotu k jednání. Santos ve své inaugurační řeči v sobotu uvedl, že jednou z jeho priorit je snaha napravit pošramocené vztahy se sousední Venezuelou. Chávez řekl, že je připraven „obrátit list“, a dnes vyzval kolumbijské povstalce, aby „v rámci mírového procesu“ v souvislosti s nástupem nového prezidenta složili zbraně a propustili rukojmí.

Vydáno pod