V Indonésii zatčen radikální muslimský duchovní

Jakarta - Indonéská policie zatkla radikálního muslimského duchovního Abu Bakara Bašíra. Podezřívá ho z napojení na militantní skupinu z provincie Aceh, která plánovala atentát na prezidenta. Bašír je zřejmě duchovním vůdcem teroristické organizace Džamá Islamíja. Kvůli jejímu útoku na Bali, při kterém v roce 2002 zemřelo 202 lidí, už byl ve vězení.

Bašírův právník Muhammad Ali řekl, že Bašír byl zatčen dnes brzy ráno v okrese Ciamis na západě ostrova Jáva. Policie ho zatkla kvůli údajným stykům s novou teroristickou organizací, která byla v nejzápadnější indonéské provincii odhalena v únoru. 

Bašír byl podle vyšetřovatelů ve spojení s výcvikovými tábory teroristů v Acehu, kde se plánovaly útoky na indonéského prezidenta a další vysoké představitele země. 

Jedenasedmdesátiletý Bašír je známý mimo jiné jako údajný zakladatel a duchovní vůdce organizace Džamá Islamíja, která je napojena na teroristickou síť al-Káida. Tato organizace také stojí za atentáty na Bali z roku 2002, kdy zahynulo 202 lidí.