V Hamburku zavřeli mešitu, kde se scházeli teroristé

Hamburk – Německé úřady zavřely a vyklidily hamburskou mešitu, v níž se scházeli radikální muslimové, včetně atentátníků na USA z 11. září 2001. Zakázán je i arabský náboženský a kulturní spolek Taiba, který mešitu vedl. Podle zjištění policie byla modlitebna centrem radikálních muslimů v Hamburku několik let. Do mešity ve čtvrti St. Georg vtrhlo okolo šesté hodiny ranní 20 policistů a začali ji prohledávat. Pátrali po důkazních materiálech a zajistili počítače a další techniku.

V hamburské mešitě se podle vyšetřovatelů útoků z 11. září scházel jejich hlavní plánovač a pilot jednoho ze sebevražedných letadel Muhammad Atta s Jemencem Ramzím bin Šibhem, který zajišťoval kontakt s teroristickou organizací al-Káida Usámy bin Ládina. K hamburské buňce patřil také Maročan Munír Mutasádik, který byl za podíl na útocích na USA v Německu před třemi roky odsouzen k 15 letům vězení.

Christoph Ahlhaus, hamburský ministr vnitra

Úřady mešitu zapečetily. Zakázaly také kulturní a náboženský spolek Taiba, který modlitebnu vedl. Ten šířil ideologii svaté války a sháněl nové bojovníky a peníze.

Podle výroční zprávy úřadu pro dohled nad ústavou za rok 2009 se v mešitě scházelo na 45 radikálních islamistů působících v tomto severoněmeckém přístavním městě. Dala se zde údajně také dohromady jedenáctičlenná skupina extremistů, kteří na počátku loňského roku odešli do výcvikového tábora Islámského hnutí Uzbekistánu (IMU) v pákistánsko-afghánském pohraničí. Německé státní zastupitelství je vyšetřuje kvůli členství v zahraniční teroristické skupině. IMU jsou připisovány atentáty na ambasády USA a Izraele v červenci 2004 v uzbecké metropoli Taškentu.

Zásah proti mešitě chystaly hamburské orgány už na minulé pondělí. Na poslední chvíli ho ale zastavil tamní ministr vnitra Christoph Ahlhaus, který se 25. srpna s největší pravděpodobností stane primátorem druhého největšího německého města. Podle policejních zdrojů nechtěl ministr před volbou vypadat jako zastánce tvrdé linie. Nechtěl prý také vyvolávat napětí před středečním začátkem islámského postního svátku ramadán.