Japonsko si připomnělo 65. výročí jaderného pekla v Nagasaki

Nagasaki (Japonsko) - Japonsko si připomnělo 65. výročí svržení americké atomové bomby na Nagasaki. Na následky jejího výbuchu přišlo o život 80 tisíc lidí; atomová bomba svržená tři dny předtím na Hirošimu zabila 140 tisíc lidí. Dnešní vzpomínkové akce se zúčastnili zástupci 32 zemí včetně Velké Británie a Francie, avšak na rozdíl od té hirošimské nebyl přítomen oficiální zástupce Spojených států.

Přesně v 11:02 místního času, tedy v minutu, kdy nad městem 9. srpna 1945 explodovala bomba s kódovým jménem Fat Man (Tlouštík), účastníci vzpomínkové slavnosti uctili oběti výbuchu minutou ticha. Slavnostní obřad zahájil sborový zpěv starých lidí, kteří katastrofu přežili.

Starosta města Tomihisa Taue ve svém projevu vyzval k vytvoření světa bez jaderných zbraní. „Nagasaki společně s Hirošimou bude pokračovat v maximálním úsilí, dokud se světu nepodaří vymýtit všechny jaderné zbraně,“ prohlásil.

Svržením jaderných pum na japonská města v závěru druhé světové války se Spojené státy staly jedinou zemí, která takový útok v dosavadní historii podnikla proti jinému státu. Japonsko několik dní po těchto událostech, 15. srpna 1945, kapitulovalo, a tím skončila i světová válka.

Vzpomínková akce v Nagasaki
Zdroj: ČT24