Amazonka dala britskému dobrodruhovi pořádně zabrat

Rio de Janeiro - Za dva roky prošel 34letý britský dobrodruh Ed Stafford celé povodí Amazonky. Pěšky překonal vzdálenost 6 760 kilometrů - od pramenů v Andách až k ústí veletoku do Atlantického oceánu. Svým výkonem chtěl bývalý kapitán britské armády upozornit na ničení amazonského deštného pralesa. Dnes jeho nohy omyly po dlouhém putování vlny Atlantiku na pobřeží severní Brazílie u města Belém.

Známo je šest expedic povodím Amazonky od jejích předpokládaných pramenů v peruánských Andách přes Kolumbii až do Brazílie, kde se po 6 760 kilometrech její vody vlévají do Atlantiku. Všechny výpravy ale používaly k překonání této vzdálenosti čluny.

Stafford se svým britským přítelem zahájil putování 2. dubna 2008 na jižním pobřeží Peru. Po třech měsících jeho kamarád odpadl, ale Stafford pokračoval, překonával úseky cesty v doprovodu stovek místních lidí, s nimiž se po cestě potkal. Jeden z nich, peruánský pralesní zaměstnanec Gadiel Sánchez Rivera, se rozhodl Brita doprovodit až k Atlantiku.

Ed Stafford přešel za dva roky od pramene po ústí Amazonky (zdroj: ČT24)

„Expedice je primárně charitativní akcí, ale druhým cílem je dobrodružství, které je tak poutavé pro děti a mladé lidi. Chceme, aby je Amazonka zaujala, aby projevili zájem a zapojili se. To je skutečný cíl expedice – aby se lidé angažovali v problémech Amazonie,“ vysvětlil Stafford.

Stafforda přišlo 859 dnů pochodu na 100 tisíc dolarů, jimiž přispěli sponzoři a dárci. Živil se ulovenými piraňami, rýží a fazolemi. Stafford s Riverou se setkali s veškerým myslitelným nebezpečím, počínaje pětiapůlmetrovými kajmany přes obrovské anakondy, jedovaté hady, nemoci, nedostatek jídla až po hrozbu utonutí. Stafford schytal 50 tisíc moskytích bodnutí, oba muže ohrožovali i původní obyvatelé pralesa.

Ed Stafford:

„Být tady, na konci cesty, po dvou a půl letech prodírání se pralesem, je prostě fenomenální. Bylo velmi těžké představit si, jaký pocit to bude, a já jsem naprosto ohromen celým dnešním dnem. Je to pro mě prostě neuvěřitelné.“

Stafford používal během cesty satelitní kameru a vedl blog. Záznam chce použít na vytvoření dokumentu. Teď už se nemůže dočkat vychlazeného piva a domácího jídla, přitom ale už plánuje další expedici. Chce se na ni vydat v září příštího roku, podrobnosti ovšem nevyzradil. Řekl jen, že takovou cestu ještě nikdo neudělal. Do té doby chce odpočívat.