Na Guantánamu se koná první soud za Obamovy vlády

Washington – Poprvé za vlády současného amerického prezidenta Baracka Obamy se ve věznici na americké základně Guantánamo na Kubě koná soudní proces s mužem podezřelým z terorismu. Tribunál se zabývá případem Kanaďana Omara Khadra, jemuž se přezdívalo dětský Tálib. Je obžalován z toho, že v roce 2002 granátem zabil amerického vojáka a sestrojoval miny, jimiž radikálové útočili na americké jednotky. Khadr svou vinu odmítá, rozsudek by měl padnout do konce srpna. Proces je teprve třetí, který se na Guantánamu koná. První dva proběhly za Obamova předchůdce George Bushe.

Obama v minulosti věznici opakovaně kritizoval a slíbil, že ji uzavře. Plán se mu ale zatím nedaří. Za jeho administrativy sice vstoupily v platnost některé změny, které by měly zvýšit právní ochranu zadržených, víc než půl roku po slíbeném zavření ale vězení stále funguje. A vláda zvažuje, že před tribunály opět postaví třeba i strůjce teroristických útoků z 11. září.

Omara Khadra zatkli Američané v Afghánistánu v roce 2002, když mu bylo 15 let. Podle stanice CBS News jde o prvního člověka v dějinách, který je souzen za válečné zločiny, jichž se dopustil jako nezletilý. Tento Kanaďan je posledním občanem západního státu drženým ve věznici. Jeho právníci obvinění odmítají a tvrdí, že jejich klient si vzhledem k nízkému věku zaslouží omilostnění. Obžaloba podle nich navíc stojí na přiznání, které bylo vynuceno mučením. Vyšetřovatelé ho prý bili, polévali ledovou vodou, bránili mu ve spánku nebo ho děsili pomocí rozzuřených psů.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

„Prezident Obama se rozhodl napsat další smutnou, opovrženíhodnou kapitolu v knize vojenských tribunálů. Bohužel přitom začíná s případem dětského vojáka,“ řekl armádní právník Jon Jackson, jenž Khadra zastupuje. Plánovaný proces s Khadrem letos kritizoval i šéf Dětského fondu OSN (UNICEF) Anthony Lake. Podle něj by se na Kanaďana mělo nahlížet jako na dětského vojáka, a tedy jako na oběť konfliktu, nikoliv jako na podezřelého.

Omaru Khadrovi bylo 15, když ho zajali v Afghánistánu. Na Guantánamu strávil třetinu života. Dnes je mu 23 a může se stát prvním odsouzeným před spornými vojenskými tribunály. Jeho příbuzným v Kanadě říkají První rodina terorismu. Otec, údajný sponzor al-Káidy, své syny poslal do výcvikových táborů v Afghánistánu, bratr si odseděl čtyři a půl roku za terorismus.

„Od konce druhé světové války nebylo za válečné zločiny souzeno žádné dítě,“ uvedla dnes v prohlášení zvláštní vyslankyně OSN pro děti ve válečných konfliktech Radhíka Kúmarasvámíová. „Mezinárodní trestní tribunál stanoví, že nikdo mladší 18 let nemá být za válečné zločiny souzen,“ zdůraznila a vyzvala americkou justici, aby proces zastavila. Může podle ní totiž vytvořit neblahý precedens a ohrozit osudy dětí po celém světě, které byly přinuceny bojovat v ozbrojených bandách. Kúmarasvámíová upozornila, že i podle americké národní legislativy nesmí dítě stanout před vojenským soudem.

Na základně Guantánamo dnes Američané vězní na 176 mužů a Kanaďan Khadr je z nich nejmladší.