V Pchanmundžomu se znovu sešli zástupci KLDR a OSN

Soul - Vojenští představitelé Severní Koreje se počtvrté během měsíce setkali s zástupci OSN. Podrobnosti schůzky ani jedna strana nezveřejnila. Jednání mají uklidnit napjatou situaci na Korejském poloostrově vyostřenou březnovým potopením jihokorejské fregaty. Tu zasáhlo severokorejské torpédo. Zahynulo 46 námořníků.

Již čtvrtá schůzka zástupců obou stran během jediného měsíce se uskutečnila na úrovni plukovníků a konala se v Pchanmundžomu, sdělil mluvčí amerického vedení sil OSN David Oten. Jiné podrobnosti ze schůzky zatím sděleny nebyly. Předchozí tři setkání skončila bez hmatatelných výsledků.

Potopení fregaty Čchonan si v březnu vyžádalo 46 životů jihokorejských námořníků. Mezinárodní vyšetřovací tým prokázal, že jihokorejskou korvetu potopilo severokorejské torpédo. KLDR nařčení vytrvale odmítá.

Pchanmundžom leží mezi oběma korejskými státy a slouží jako kontaktní místo mezi oběma stranami. Obě Koreje jsou oficiálně stále ve válečném stavu, protože po ozbrojeném konfliktu z let 1950-53 nebyla uzavřena mírová smlouva, nýbrž pouze dohoda o příměří.