Módní faux pas se nevyhnulo ani německé kancléřce

Vídeň – Pořádného módního faux pas se dopustila německá kancléřka Angela Merkelová na letošním salcburském hudebním festivalu. Za posměchu tamní smetánky a módní policie sem totiž dorazila ve stejných šatech a se stejnými doplňky jako před dvěma lety. Načapala ji při tom novinářka a mediální poradkyně Doris Wildová a o kancléřčině úletu informoval rakouský deník Der Standard.

Podle listu by Merkelové a jejímu módnímu déjà vu někdo mohl podsouvat, že jednala vědomě. Volbou své garderoby prý mohla chtít dát najevo, že je nutné šetřit. Pravidlo, že si dámy smějí šaty do společnosti vzít jen jednou, je totiž nesmyslné a drahé. Dá se ale pochybovat o tom, že kancléřka při výběru kostýmu na salcburskou premiéru Elektry takto uvažovala, napsal Der Standard.

Podobných „módních prohřešků“ německé političky si média všimla už v minulosti. Nejmocnější žena Německa se jako prominentní host totiž už před dvěma lety v Salcburku na opeře Romeo a Julie objevila v pestrobarevné tunice, kterou měla přes černé šaty. Server stern.de tehdy poznamenal, že milovníkům opery byl tento outfit známý. Kancléřka ho měla na sobě už potřetí. Vyrazila v něm třeba na wagnerovské slavnosti do Bayreuthu. Tam podle webu představila už v roce 2007 společenský kostým, který měla nyní i před dvěma lety v Salcburku. Stern tehdy napsal, že na „recyklování šatů“ má kancléřka metodu.