Při havárii malého letadla na Aljašce zahynul bývalý senátor Stevens

Anchorage (USA) - Pět cestujících malého dopravního letounu nepřežilo pondělní havárii na jihozápadě Aljašky. Mezi oběťmi je bývalý dlouholetý americký senátor Ted Stevens. Na palubě letadla bylo devět pasažérů, mezi nimi i někdejší šéf Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Sean O'Keefe. Ten nehodu přežil i se svým synem.

Letoun DeHavilland DHC-3T se zřítil v pondělí večer asi 30 kilometrů severně od Dillinghamu. Mířil od jezera Nerka k jezeru Aleknagik. Na místo havárie byl vyslán tým záchranářů, ale jejich postup na místo neštěstí komplikuje špatné počasí.

Smrt 87letého veterána amerického Kongresu Stevense dnes médiím potvrdil mluvčí jeho rodiny. Stevens a O'Keefe prý byli dlouholetí přátelé a často spolu vyráželi na ryby. Podle jejich dlouholetého přítele dvojice plánovala výlet za lovením ryb právě u Dillinghamu.

Stevens byl poprvé za republikánskou stranu zvolen senátorem v roce 1968 a v Kongresu působil jako poslanec až do loňského ledna. V Senátu byl délkou svého mandátu mezi republikány absolutním rekordmanem. Aljaška byla jeho domovským státem. Stevens se významně podílel na legislativních úpravách, které zahájily sociální a hospodářský rozvoj nejsevernějšího státu USA.

Čtyřiapadesátiletý O'Keefe řídil NASA v letech 2001 až 2005. Nyní zastává post ředitele výrobce letecké techniky EADS v Severní Americe.

Vydáno pod