Za 21 zmařených životů žádají Němci hlavu duisburského starosty

Duisburg – Tisíce lidí už podepsaly petici požadující rezignaci duisburského starosty Adolfa Sauerlanda kvůli smrti 21 lidí na taneční party Loveparade. Na případu už pracuje 90 vyšetřovatelů. Musejí projít 900 hodin videí, tisícovku důkazů a obrovské množství počítačových dat. Výsledek je stále v nedohlednu.

Každým dnem přitom sílí zlost lidí, že za zpackanou technoparty a smrt 21 lidí nikdo nepyká, a to ani symbolicky. Desítky z více než pěti set zraněných se kromě toho pořád léčí. Duše mnohých ale zůstanou podle odborníků zmrzačené i dlouho po uzdravení těla. Vzkazy na místě neštěstí přibývají denně. Ten nejčastější zní jednoduše: Proč?

„Nemůžeme čekat na vyřešení právních otázek. Žádáme, aby pan starosta Sauerland přijal odpovědnost, kterou má vůči tomuto městu, a odstoupil,“ říká iniciátor petice Werner Hüsken. Zpráv o možných bezpečnostních selháních na straně města i organizátorů přibývá, potvrzené ale zatím není nic. Kvůli tragédii se Loveparade v dalších letech už konat nebude. Neštěstí vyvolalo debatu o pořádání masových akcí i v dalších zemích.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)