Na americké vojáky už v Íránu čekají hromadné hroby

Teherán - Íránci v Chúzestánu na jihu země vykopali hromadné hroby pro americké vojáky pro případ, že by se USA rozhodly k útoku na Írán. „Masové hroby použité v minulosti pro vojáky Saddáma jsou teď připraveny pro vojáky americké,“ řekl bývalý zástupce velitele Revolučních gard Hosejn Kananí Moghadam. Právě v Chúzestánu Íránci pohřbili irácké vojáky zabité v osmiletém konfliktu v 80. letech.

Moghadam svým dnešním prohlášením reagoval na nedávný výrok šéfa sboru náčelníků štábů USA admirála Mika Mullena, který prohlásil, že USA mají plán útoku na Írán. O vojenské akci proti této zemi se dlouhodobě uvažuje kvůli jejímu podezřelému jadernému programu.

Moghadam ujistil, že se Američanům asi ani nepodaří na íránskou půdu vstoupit, protože v případě napadení Írán zaútočí na americké základny v Perském zálivu. „Předpokládám, že nepřítele zasáhneme v jeho vlastních základnách, mimo naše hranice, takže nepřítel nedostane možnost dostat se na naše území. Ta válka bude nákladná a nebude se týkat jenom Íránu. Amerika a ostatní země musí připustit, že to bude začátek rozsáhlé regionální války,“ řekl Moghadam.