Po 75 letech padl legendární Stachanovův rekord

Dzeržinsk (Ukrajina) – Zdánlivě nepřekonatelný rekord legendárního hornického úderníka a hvězdy bolševické propagandy Alexeje Stachanova v pondělí padl. Novým hrdinou práce se stal rubač šachty Novodzeržinskaja v ukrajinském Donbasu Serhij Šemčuk. Se svou ruční sbíječkou za směnu o 68 tun překonal Stachanovův výkon z 31. srpna 1935; sovětský úderník tehdy vytěžil 102 tun uhlí.

Šemčuk je již nositelem titulu „zasloužilý horník Ukrajiny“ a držitelem několika ocenění radnice rodného Dzeržinska. K výkonu 170 tun narubaného uhlí mu blahopřál dokonce i doněcký metropolita pravoslavné církve Ilarion a ocenila jej i ruská média.

Ruská agentura ITAR-TASS:

„Náš současník pokračuje v tradicích zakladatele hnutí za zvýšení produktivity práce.“

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Hrdina SSSR Stachanov byl ve 30. letech za Stalinovy éry vzorem dělníka nového typu, který i za cenu sebeobětování přináší komunistické straně nejvyšší dar ve formě nadlidského pracovního úsilí. Stachanovci či úderníci se stali páteří komunistické pracovní propagandy v SSSR a po válce i v satelitních socialistických zemích. Sám Stachanov už v 30. letech vyměnil sbíječku za psací stroj a dotáhl to až na šéfa socialistického soutěžení v celém sovětském uhelném průmyslu. Jeho tvář se v roce 1935 objevila na titulní stránce amerického týdeníku Time, od roku 1978 nese Stachanovovo jméno někdejší ukrajinské městečko Kadijevka.