Smrt Pata Tillmana je dodnes obestřena záhadou

New York – Pohnutý osud a především záhadná smrt sportovního idolu a novodobého amerického válečného hrdiny Pata Tillmana se stala námětem dokumentárního filmu The Tillman Story, který měl tento týden premiéru v newyorském Muzeu moderního umění. Snímek se zaměřuje na jednu z kontroverzních kapitol boje Američanů v Afghánistánu: střelbu vojáků do vlastních řad.

Pat Tillman byl hvězdou amerického fotbalu, po teroristických útocích z 11. září ale v červnu 2002 dobrovolně vstoupil do armády – společně se svým bratrem Kevinem, který se zase vzdal kariéry baseballového hráče. Pat bojoval v Iráku a později i v Afghanistánu, kde 22. dubna 2004 padl.

Smrt vlastence, ztělesňujícího smysl pro povinnost, zůstává dodnes obestřena záhadou: Navzdory původnímu tvrzení americké armády, že se stal obětí nepřátelské palby, vyšetřování odhalilo, že ho nezastřelil Tálibán ani al-Káida, ale vlastní spolubojovníci, kteří se také snažili následně zahladit stopy a spálili po Tillmanově smrti jeho osobní věci. Vojákovu smrt vyšetřoval i americký Kongres.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Amir Bar-Lev, režisér filmu „The Tillman Story“:

„Ten film není jen o době Bushova vládnutí, nemá se dívat zpět a někoho obviňovat. Je to film o Americe, naší vládě a našich médiích.“

„Dodnes není za Tillmanovu smrt nikdo potrestaný. Žádný z pěti střelců, kteří ho zabili, ani nikdo z těch, kdo se později snažili věc zamést pod koberec,“ říká režisér filmu Amir Bar-Lev. Okolnosti smrti jednoho z nejznámějších vojáků americké armády stále nebyly objasněny; objevily se dokonce teorie, podle nichž byl Tillman zastřelen na příkaz nejvyšších míst – kvůli svému kritickému postoji vůči válce v Iráku.

Film rekapituluje příběh, který byl na začátku triumfem válečné propagandy. Šest let po Tillmanově smrti je však jeho vyznění rozporuplné - stejně jako tragický moment, kdy Američané omylem začali střílet do vlastních řad.

  • Pat Tillman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1862/186138.jpg
  • Americký voják Patrick Daniel „Pat“ Tillman, který padl v roce 2004 v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1862/186139.jpg