Republikánům se nelíbí automatické občanství pro děti narozené v USA

Washington - Část amerických republikánů kritizuje právo na občanství pro všechny děti narozené na území Spojených států. Zajišťuje ho americká ústava. Do země ale láká řadu ilegálních imigrantů, a to vyvolává diskusi před listopadovými volbami do Kongresu. Otevřít toto téma chce vedení republikánů včetně bývalého prezidentského kandidáta Johna McCaina.

Americké občanství zaručuje dětem narozeným ve Spojených státech 14. dodatek ústavy. Proti tomu se ohradil senátor Lindsey Graham. „Současný stav, kdy lidé plavou přes řeku, jen aby se jejich děti narodily tady, je neudržitelný. Je to chaos,“ prohlásil Graham. Toho následně podpořili i další republikáni, včetně bývalého prezidentského kandidáta Johna McCaina. 

14. dodatek americké ústavy

„Všechny osoby narozené nebo naturalizované ve Spojených státech a podřízené jejich jurisdikci jsou občany Spojených států a státu, jehož jsou obyvateli.“

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)


Kritikům se především nelíbí, že americké občanství takto získávají děti ilegálních imigrantů, i když jejich rodiče nespadají pod americký právní řád. Odpůrci nelegální imigrace tvrdí, že díky dětem s americkým občanstvím poté ilegální imigranti snadněji získávají občanství. Ve skutečnosti ale americké zákony dovolují rodičům požádat o americké občanství, až když jejich dítě dovrší 21 let. 

Není zatím jasné, jak budou republikáni nyní dál postupovat, zda budou žádat úpravu ústavy, nebo jde jen o předvolební rétoriku před podzimním hlasováním do Kongresu. Ilegální přistěhovalectví je jedním z témat republikánské předvolební kampaně. Republikáni proto chtějí v Senátu rozpoutat diskusi o tom, co vlastně 14. dodatek znamená a jak ovlivňuje přistěhovalectví. 

Ve Spojených státech žije podle odhadů nelegálně asi 11 milionů lidí. V současnosti mají asi čtyři miliony ze zhruba 310 milionů Američanů jednoho rodiče nelegálním přistěhovalcem.

Vydáno pod