Izraelští vojáci použili ostrou munici, až když je aktivisté ohrožovali

Jeruzalém - Izraelská armáda chtěla použít proti tureckým aktivistům mířícím s humanitární flotilou do Gazy pouze barvicí náboje. Ostrou municí prý stříleli, až když jim šlo o život. Před izraelskou vyšetřovací komisí to dnes vypověděl náčelník generálního štábu Gabi Aškenazi. Během kontroverezního zásahu izraelské armády zemřelo na konci května 9 lidí.

„Od první chvíle operace bylo jasné, že okolnosti jsou bezprecedentní. Nasazená komanda ale jednala s klidem, odvahou a mravností,“ prohlásil Aškenazi. Zopakoval také, že armáda plánovala zásah bez ostré munice, tu vojáci použili, až když je prý aktivisté napadli. 

Generál přiznal, že vojáci podcenili situaci, před zásahem na palubě měla prý armáda situaci lépe zajistit. Podle Aškenaziho aktivisté vojáky na palubě napadli kovovými i dřevěnými tyčemi a někteří prý i stříleli. Aškenazi také vypověděl, že rozvědka dostatečně neprověřila tureckého organizátora akce.

Armáda provedla vlastní šetření a v červenci přiznala, že se při plánování a provedení akce dopustila chyb. Za použitím ostré munice v kritické situaci si ale stojí. Aškenazi už tehdy tvrdil, že armádní vyšetřovatelé neodhalili žádné zanedbání nebo pochybení, které by umožnilo potrestat konkrétní vojáky. 

Ke kontroverznímu zásahu došlo 31. května, kdy izraelská armáda zastavila po předchozích varováních konvoj v mezinárodních vodách. Devět Turků na palubě zemřelo. 

Před pětičlennou komisí, které předsedá izraelský soudce Jacob Turkel, už včera vypovídal izraelský ministr obrany Ehud Barak a v pondělí i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Oba hájili postup vlády, rozhodnutí o zásahu prý bylo podle práva. O způsobu operace ale rozhodla armáda.   

Incident od úterka vyšetřuje také komise OSN, v níž mají zástupce Izrael i Turecko. Izrael hrozí, že s touto komisí přestane spolupracovat, budou-li její členové vyžadovat výslech členů komand. Izrael byl původně proti mezinárodnímu šetření a chtěl zásah vyšetřit pouze interně.