80 Čechů čeká v zaplavené části Indie na evakuaci

Dillí – Kolem 80 Čechů čeká na evakuaci v indickém Ladákhu, který je postižen záplavami. Informoval o tom český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek. Ten dodal, že o 18 českých turistech v oblasti dosud nemá ambasáda žádné zprávy. V regionu nefungují mobily, poničená je infrastruktura, dá se sem dostat pouze letecky.

„Za poslední dva dny se nám podařilo přepravit zhruba 40 českých občanů do České republiky. Na spojení z Ladákhu do Dillí čeká momentálně zhruba 80 českých občanů. O 18 českých občanech dosud nemáme žádné informace, s nimi se nám nepodařilo spojit,“ řekl ve Studiu ČT24 Miloslav Stašek.

Jedná se kromě čtyřčlenné turistické skupiny i o výpravu 14 lidí z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vědci a studenti o sobě podali poslední zprávu na univerzitu minulý pátek. „Jedná se o botaniky, ale je prý celkem běžné, že při podobných cestách v Indii se nám pár dní neozvou. Proto věříme, že jsou všichni v pořádku a že se nejedná o nic mimořádného,“ uvedl dnes odborný referent Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Jiří Váňa.

Podle Staška je pravděpodobné, že jsou Češi, kteří se neozvali, někde v horách, kde není mobilní signál. Dodal ale, že nemůže vyloučit, že nejsou v ohrožení. Ladákh je vyhledáván především příznivci horského trekkingu, v oblasti je totiž spousta tras.

Ladákh postihly záplavy po přívalových deštích, úřady pohřešují 400 lidí. Záplavy si vyžádaly 185 obětí. V oblasti je poničená infrastruktura. Dostat se sem je možné pouze letecky, protože se indickým úřadům podařilo zprovoznit zdejší letiště. Pozemní komunikace jsou ale zničené. Ambasáda má na místě zástupce, který spolupracuje s týmem Evropské unie a chystá evakuaci Čechů zablokovaných na místě do Dillí a poté do Česka.

Pákistánská vláda nedokáže pomoci všem zasaženým povodní

Povodně zasáhly i sousední Pákistán, kde postihly už na 14 milionů lidí, víc než 1 600 jich zemřelo. V údolí řeky Svát voda strhla přes 90 procent mostů. Distribuce pomoci armádou je tak komplikovaná, někam se dostanou jen vrtulníky.

Pákistánská vláda vyhlásila nově stav pohotovosti v dalších oblastech provincií Paňdžáb a Sind. Zároveň otevřeně přiznala, že nedokáže zajistit pomoc všem obyvatelům, které živel připravil o střechu nad hlavou a zdroj obživy.

Mezinárodní společenství musí poskytnout Pákistánu skoro půl miliardy dolarů jako okamžitou pomoc. Povodně se totiž podle OSN začínají vymykat kontrole, a pokud země nedostane rychle pomoc, počet obětí začne dramaticky růst.

Hrozí hladomor, protože pole v provincii Paňdžáb - obilnici Pákistánu - jsou zničená. Radikální islámské hnutí Tálibán navíc vyzvalo vládu, aby nepřijímala zahraniční pomoc, a udržela si tak nezávislost. Vláda je ale i tak bezzubá. Veškeré operace převzala armáda. Podle analytiků není vyloučené, že se brzy pokusí o další státní převrat.

Povodňová vlna se teď ze severu přesouvá na jih. Vydatné deště se navíc v oblasti ještě čekají. Záplavy vyvolaly neobvykle silné monzunové deště.