Požáry v Rusku ustupují, hasit pomohl i Putin

Moskva – Lesní požáry v Rusku zasáhly i 4 000 hektarů plochy zasažené radioaktivním spadem po havárii v Černobylu v roce 1986. Informovala o tom dnes správa ruských lesů, ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že je v těchto místech radiace zanedbatelná. Plameny se daří čím dál víc krotit. Plocha lesních požárů, které od konce července sužují Rusko, se za posledních 24 hodin zmenšila skoro o polovinu. Podle ministerstva pro mimořádné situace hořelo k dnešnímu ránu po celé zemi 612 požárů na ploše necelých 93 tisíc hektarů. Do jejich hašení je zapojených 166 tisíc lidí.

„Podle radiačního monitoringu byly na území Ruské federace znečištěném nestabilními nuklidy podléhajícími radioaktivní přeměně zaregistrovány od letošního června požáry na ploše 3 900 hektarů,“ informuje lesní správa.

Podle ruských lesů figuruje na seznamu nejvíce zasažených oblastí hlavně Brjanská oblast, region jihovýchodně od Moskvy a území při hranicích s Běloruskem a Ukrajinou, kde 28 lesních požárů zničilo 269 hektarů porostů. Tato oblast byla znečištěna radioaktivním spadem po havárii černobylské jaderné elektrárny. Podle ekologů by mohlo hrozit, že se při požáru uvolní do ovzduší radioaktivní částice, v těchto oblastech by se tak mohla mimořádně zvýšit radioaktivita.

Ministerstvo zdravotnictví popírá, že by hořely lesy zasažené Černobylem

Hlavní lékař ruského ministerstva zdravotnictví Gennadij Oniščenko dnes popřel, že hoří i lesy zasažené po černobylské havárii. Připustil, že s ohněm museli bojovat hasiči v některých zamořených oblastech Brjanské a Tulské oblasti, radiace je tam podle něj ale zanedbatelná. „Úroveň radiace je tam jako na Rudém náměstí v Moskvě,“ uklidňoval veřejnost Oniščenko. Vyzval novináře, aby v souvislosti s šířením ohně nešířili mezi obyvatelstvem paniku.

Rakouský expert Gerhard Wotawa z vídeňského úřadu pro meteorologii a geodynamiku v úterý upozornil, že v Rusku jsou rozsáhlé plochy půdy ozářené kvůli jaderným testům či nehodám. V půdě se prý usadilo radioaktivní cesium, které do sebe s podzemní vodou vtáhly stromy. Tento prvek se uvolňuje při teplotách kolem 700 stupňů Celsia, a hrozí tedy, že se začne uvolňovat právě při zuřících ruských požárech.

Putin se trefil přesně

Plocha lesních požárů, které od konce července sužují spolu s vedry Rusko, se nicméně zmenšuje. Smog v Moskvě se rozptýlil a znečištění vzduchu se vrátilo do obvyklých mezí. V okolí metropole však stále hoří, stejně jako kolem Rjazaně a Nižného Novgorodu. V Mordvinské autonomní republice prý plameny ohrožují tábor s 15 tisíci vězni.

Ruský premiér Vladimir Putin včera osobně navštívil postižené oblasti kolem Rjazaně a zapojil se dokonce do hašení požárů. Premiér pilotoval hasičský obojživelný letoun Be-200, proletěl se nad hořící krajinou a nad jedním z ohnisek požáru vypustil 12 tun vody, podle agentur se prý ruský premiér trefil přesně do plamenů.

Vydáno pod