Rusko rozmístilo rakety v Abcházii

Moskva – Rusko rozmístilo v separatistickém gruzínském regionu Abcházii baterii svých protiletadlových raket S-300. Oznámil to velitel ruského letectva generál Aleksandr Zelin. Rusko před dvěma roky s Gruzií vedlo ozbrojený konflikt, po kterém proruská Abcházie a Jižní Osetie vyhlásily samostatnost. USA dnes na zprávu o rozmístění raket reagovaly slovy, že nejde o nic nového.

„Rozmístili jsme systém S-300 na území Abcházie. Vsoučinnosti s prostředky protivzdušné obrany pozemních vojsk řeší úlohy protivzdušné obrany území Abcházie a Jižní Osetie,“ řekl dnes novinářům generál Aleksandr Zelin.

V Jižní Osetii, druhé separatistické gruzínské oblasti, byly rozmístěny další protiletecké prostředky. „Úkolem těchto prostředků protivzdušné obrany není jen chránit území Abcházie a Jižní Osetie, ale také zničit všechny stroje narušující vzdušný prostor, ať už by jejich mise byla jakákoli,“ dodal.

Proti postupu Ruska se již Gruzie ohradila. Rozmístění raket je prý důvodem k obavám, řekl to gruzínský vicpremiér Temur Iakobašvili.

Podle USA není zpráva o raketách nic nového

Pro Spojené státy není zpráva žádnou novinkou. „Podle našeho názoru už má Rusko v Abcházii rakety S-300 dva roky,“ řekl dnes ve Washingtonu novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley. „Nemůžeme ovšem říct, zda k nim ještě nějaké nepřidali,“ dodal.

Rusko udržuje prakticky od rozpadu SSSR s Gruzií chladné vztahy, které v létě 2008 přerostly v ozbrojený konflikt. Moskva, která týdenní válku označuje za důsledek gruzínského útoku, po svém vojenském vítězství fakticky anektovala obě ruskojazyčné gruzínské provincie. Obě pak pod ruským patronátem vyhlásily samostatnost. V obou má Rusko svá vojska.

Abcházie a Jižní Osetie
Zdroj: ČT24