V Británii objevili novou bakterii, která přemůže antibiotika

Londýn - Do britských nemocnic pronikla nová bakterie, která je odolná i vůči těm nejúčinnějším antibiotikům. Uvádí to nově zveřejněný výzkum v britských nemocnicích. Bakterie se prý do země dostala v tělech pacientů, kteří podstoupili lékařské zákroky v zemích, jako je Indie nebo Pákistán. I když zatím bylo identifikovaných jen asi 50 případů, vědci se bojí, že pokud se nezačne proti nové infekci bojovat, mohla by se stát celosvětovou hrozbou. Píše o tom odborný lékařský časopis Lancet.

Pokud by se začala bakterie šířit, jen těžko by se proti ní hledala obrana. Přinesli ji britští pacienti, kteří si v zemích, jako je Indie a Pákistán, nechali často provádět plastické operace nebo se tam léčili. „Musíme si dávat pozor a zapojit země typu Pákistán nebo Indie do hledání rizikových faktorů,“ prohlásil profesor na Cardiff University Timothy Walsh.

Nová infekce, které se říká NDM-1, podle lékařů řádila už i v Americe, Kanadě, Austrálii a Nizozemsku. Má různé podoby od otravy krve až po závažný průběh onemocnění. Přišla z Asie, odkud se díky mezinárodnímu cestování a zdravotnické turistice rozšířila. „V mnoha asijských zemích je možné antibiotika koupit bez předpisu. Tím zřejmě vznikla rezistence vůči nim. Infekce se léčí bez toho, aby bakterie byly řádně zničeny,“ uvedla editorka pro zdraví deníku The Daily Telegraph Rebecca Smithová.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Timothy Walsh, profesor na Cardiff University:

„Žijeme ve 21. století plném informací, proto je smutné, že nijak nefinancujeme nějaký globální systém, který by na šíření bakterie dohlížel. To je šokující.“

Jako prevence přitom stačí, aby si lékaři a sestry umývali ruce protibakteriálním mýdlem a v nemocnicích správně fungovala dezinfekce. Nákazu je třeba rychle rozeznat a pacienta poslat na izolaci. Podle expertů by se měly začít vyvíjet nové léky. 

Britští vědci vzkazují, že nechtějí vyvolávat žádnou hysterii. Pro cesty do asijských zemí, jako je Indie, doporučují osvědčené pití balené vody, mytí si rukou a dobrý pozor na to, co člověk jí.