Koženého matka uspěla v soudní bitvě o 21 milionů dolarů

New York - Matka kontroverzního finančníka českého původu Viktora Koženého Jitka Chvatíková uspěla v soudní bitvě o 21 milionů dolarů (asi 405 milionů korun). Peníze pocházejí z prodeje jedné z nejvýše položených rezidencí ve známém coloradském lyžařském středisku Aspen. Koženého matka a její firmy luxusní horskou chatu Peak House vlastnily do roku 2001. Americké úřady tvrdí, že rezidence hrála roli v Koženého údajně podvodném investičním plánu. Soud ale jejich žalobu zamítl z procedurálních důvodů, uvedl na svých webových stránkách týdeník Businessweek.

Federální žalobci se částky z prodeje rezidence domáhali v civilním řízení, které loni začalo u federálního okrskového soudu v New Yorku. Soudce Harold Baer ale tento týden rozhodl, že s podáním žaloby čekali příliš dlouho.

„Je nešťastné, že tento krok, který podle všeho měl nějaké opodstatnění a který se týká značné částky, je nutné zamítnout z procedurálních důvodů,“ uvedl soudce v odůvodnění rozsudku. „Není pochyby o tom, že se vláda dozvěděla o prostředcích z (prodeje) Peak House nejpozději v roce 2005 a že až do roku 2009 byla nečinná,“ dodal.

Kožený uplácení nepopírá

Americké úřady Koženého viní, že uplácel při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Do ázerbájdžánské operace, jejímž cílem bylo získat podíl na privatizované ropné společnosti Socar, vložili američtí investoři prostřednictvím Koženého 350 milionů dolarů (asi 6,8 miliardy korun). Stát firmu ale neprodal a investice ztratily hodnotu.

Kožený nepopírá, že uplácel, ale obhajuje se tím, že se na něho americké protikorupční zákony jako na cizince v době údajného spáchání trestných činů nevztahovaly. Plány na privatizaci údajně začaly na vánočním večírku právě v rezidenci Peak House v roce 1997.