Ke složení Rubikovy kostky je třeba „jen“ 20 tahů

Londýn – Jak dát nejrychleji dohromady Rubikovu kostku? Třicetileté pátrání po minimálním počtu tahů potřebném k jejímu složení je u konce. Ač je možné mít kostku v miliardách možných pozic, je třeba nejvíce 20 pohybů, aby se složila barva k barvě na každé její straně. S výsledkem přišel mezinárodní tým vědců, kteří k výpočtu využili systém společnosti Google.

„Nyní víme s určitostí, že magické číslo je 20,“ uvedl profesor z univerzity v Kentu Morley Davidson. Výsledky výzkumu uvádějí, že existuje více než 100 tisíc výchozích situací ze 43 miliard možných, které jsou řešitelné 20 tahy. Většina úspěšných řešení se může udát v 15 až 19 tazích.

Až do roku 1995 se výzkumníci domnívali, že stačí pouze 18 pohybů. S tím, že je toto číslo příliš nízké a na složení všech variant nestačí, přišel již matematik Michael Reid. Podle profesora Davidsona šlo však o nepodložený dohad. Až nyní si jsou vědci jisti. „Tajně jsme doufali, že v našich testech bude alespoň jedna varianta, která by potřebovala 21 tahů,“ řekl Davidson, pro kterého se Rubikova kostka podle vlastních slov stala důvodem, proč se stal matematikem.

Rubikovu kostku vynalezl v roce 1974 maďarský sochař a architekt Ernő Rubik. Mechanický hlavolam, který se stal hitem přelomu 70. a 80. let 20. století, kdy byl vyráběn v milionových sériích. Nejběžnější typ kostky 3×3×3 má tři vrstvy a vypadá, jako kdyby byla složena z 27 menších kostiček. Ve skutečnosti je složena z 26 dílů - 8 rohů, 12 hran a 6 středů. Držitelem světového rekordu v rychlosti složení je Erik Akkersdijk, který zvládl dát hlavolam dohromady za 7,08 sekundy.