„Madam, tak sbohem, já padám!“ rozloučil se nový americký hrdina

New York - Spojené státy mají nového hrdinu. Vlnu sympatií si získal stevard letecké společnosti JetBlue Airways, který velice nevšedním způsobem ukončil zaměstnání. Výpověď dal Steven Slater přímo v letadle a ani nečekal, až úplně zastaví - spustil se totiž nouzovou skluzavkou. Policie ho zatkla a obvinila ze způsobení škody, nedbalosti a výtržnictví. Teď stojí před soudem.

Slater už měl dost sporů s arogantními cestujícími; po konfliktu s pasažérkou odešel do kuchyňky, vzal si pivo a do palubního rozhlasu oznámil, že končí. Pak otevřel dveře, aktivoval nouzovou skluzavku a sjel na zem. Stalo se to po přistání na letišti v New Yorku. Slater pracoval jako stevard 20 let.

Slaterově výpovědi předcházel běžný konflikt. Už před vzlétnutím z Pittsburghu řešil spor mezi dvěma cestujícími, které se dohadovaly o místo v prostoru na zavazadla. Jedna z nich ho přitom udeřila kufrem do hlavy. Po přistání tato cestující vstala a začala vytahovat zavazadlo, přestože letadlo ještě úplně nezastavilo. „Stevardi musí čelit různým situacím každý den. Ale tato konkrétní situace je velice otravná. Proč nemohou cestující zůstat sedět na místě, dokud jim neřekneme, že se můžou odpoutat a vzít si zavazadla? Navíc ho udeřili do hlavy!“ zastává se kolegy a souseda bývalá letuška Elizabeth Conlonová.

Stevard dal netradiční výpověď a stal se hrdinou (zdroj: ČT24)

Po dramatickém výstupu odjel stevard domů. Tam už na něj čekala policie. Jeho případ okamžitě vyvolal řadu reakcí. Na Facebooku se objevily stránky Steven Slater je můj hrdina nebo Propusťte Stevena Slatera a mnoho podobných. Jejich návštěvnost se počítá na desetitisíce a komentáře říkají: „Slater udělal to, o čem sní mnoho z nás. V letadlech chybí slušnost. Vy všichni cestujete. Nevíte, jak hrubí lidé jsou? Kolik cestujících odmítá vypnout telefon, uklidit si zavazadlo a tak dál?“ vysvětluje Slaterův obhájce Howard Turman.

  • Steven Slater autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1865/186450.jpg
  • Tisk o případu Stevena Slatera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1865/186451.jpg
Vydáno pod