Věnce a minuta ticha: Rusko vzpomínalo na oběti havárie Kursku

Moskva - Admirálové a gubernátoři kladli věnce, vlajky na válečných lodích byly spuštěné na půl žerdi, držela se minuta ticha a v chrámech se sloužily bohoslužby. Tak si dnes Rusko připomnělo 10. výročí zkázy jaderné ponorky Kursk, která se potopila během manévrů v Barentsově moři i se 118 lidmi na palubě. Moskva o havárii tehdy oficiálně informovala s dvoudenním zpožděním. Navzdory dnešním poctám však pozůstalí zůstávají roztrpčeni a experti se dodnes přou, co zkázu plavidla zavinilo.

Velení námořnictva bezprostředně po tragédii mlžilo a kvůli otálení s přijetím západní pomoci se nepodařilo zachránit ani 23 námořníků, kteří v jedné části ponorky přežili explozi. Oficiální vyšetřování tragédie skončilo po dvou letech s tím, že neštěstí způsobil náhodný výbuch cvičného torpéda, které pohánělo vysoce explozivní palivo. Přesné příčiny exploze torpéda však zůstávají neznámé.


Příbuzní některých obětí se snažili domoci objasnění tragédie i žalobou na ruské úřady u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ale věc se nepodařilo dotáhnout do konce poté, co advokát pozůstalých Boris Kuzněcov utekl do USA, kde požádal o politický azyl. V Rusku byl stíhán za prozrazení státního tajemství.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Kvůli havárii ponorky tehdejší prezident Vladimir Putin čelil kritice, že hned nepřerušil dovolenou. Po deseti letech od potopení Kursku se Kreml naučil vyrovnávat se s dopady katastrof na veřejné mínění. Ale na rozdíl od svého předchůdce v prezidentském křesle Putina nyní Medvěděv za případná pochybení rychle sesazuje i policejní náčelníky a armádní velitele, jak se naposledy ukázalo v případě vyhořelé základny námořnictva v okolí Moskvy.

Vydáno pod