Odmítnutí pomoci Řecku Slovákům neuškodí, věří Radičová

Bratislava – Předsedkyně slovenské vlády Iveta Radičová je přesvědčena, že odmítnutí finanční pomoci Řecku nebude mít pro Slovensko žádné zvláštní důsledky. Premiérka míní, že by měli platit především ti, kteří podle ní řeckou krizi způsobili – ratingové agentury, Evropská komise, Eurostat nebo banky. Jednání slovenské vlády a parlamentu, který pomoc Řecku odmítl, je podle Radičové v pořádku. Neseriózního jednání se dopustila pouze sociální demokracie, jejíž vláda podepsala rámcovou smlouvu o poskytnutí pomoci, nyní ale při parlamentním hlasování její poslanci odešli ze sálu.

„Rámcová dohoda byla podepsána předchozí vládou Slovenské republiky. Tato dohoda nebyla předložena Národnímu shromáždění, což je nutný krok k vyslovení souhlasu,“ upozornila Radičová v Interview ČT24.

Solidarita, na niž se Eurozóna odvolává v souvislosti s pomocí Řecku, je podle slovenské ministerské předsedkyně falešná. „Souhlasily s tím země, které mají podobný problém nebo se mu blíží, a země, kterých se to týká, protože tam mají zainteresované své banky. Ostatní země pod tlakem falešné solidarity se přidaly k tomuto řešení,“ řekla Radičová.

Interview ČT24

Slovensko má pomáhat, ale samo na tom není dobře

Ačkoli Slovensko zatím nemá podobné finanční problémy jako Řecko, i na něj vážně dolehla hospodářská krize a rychle roste zadlužení. „Deficit dosahuje osmi procent,“ upozornila premiérka Radičová. Vážným problémem je i nezaměstnanost.

„Míra nezaměstnanosti se blíží 400 tisícům lidí – patnácti procentům. Máme druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti ze zemí Evropské unie. Růst zadlužení a nezaměstnanosti je mnohem vyšší než průměr v zemích Evropské unie,“ shrnula Radičová problémy, které Slováky trápí. Dobře se nemají ani ti, kdo práci mají. „Dvě třetiny příjmů jsou pod hranicí 500 eur,“ upozornila předsedkyně vlády.

Hlavní témata – peníze a Maďaři

Radičové vláda se bude muset soustředit na ozdravení státního hospodářství a financí, bude ale nutné také uhasit problémy s Maďarskem. Ty se vyhrotily před volbami, které na jaře v obou zemích proběhly, spory zatím vyvrcholily schválením zákona o dvojím občanství v Maďarsku.

Radičová oznámila, že se chce zasadit o zrušení odvetného slovenského zákona, který naopak zakazuje dvojí občanství Slovákům. Podle něj slovenští Maďaři, kteří přijmou občanství sousedního státu, o to slovenské automaticky přijdou. „Jsme připraveni mít standardní zákon o dvojím občanství, jako ho máme i s Českou republikou,“ sdělila premiérka. Maďarský zákon je ale podle ní v rozporu s mezinárodním právem. Slovensko proto chce dosáhnout toho, aby na jeho území nebyl účinný.

Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští budou přes rozpory nad maďarským zákonem o dvojím občanství mnohem harmoničtější než za předchozích vlád, slíbila Radičová. „Nebudeme hrát mediální ping-pong přes řeku Dunaj,“ dodala.