Ugandská policie zatkla organizátory útoků na fotbalové fanoušky

Kampala – Ugandská policie zatkla kvůli atentátům na fotbalové fanoušky během letošního mistrovství světa ve fotbale čtyři muže. Ti naplánovali bombové útoky v restauracích v ugandské metropoli Kampala, když lidé sledovali fotbalový zápas. O život přišlo 76 lidí. K útokům se dnes zatčení muži přiznali.

Vůdce skupiny Isah Luyima řekl novinářům, že motivem útoků byla pomsta za mezinárodní a především americkou podporu somálské vlády v boji proti islamistům. Skupina proto zosnovala útok na fanoušky sledující finále světového šampionátu ve snaze zabít co nejvíce cizinců, zejména Američanů. 

Celkem při útocích explodovaly tři nálože. Dvě na svých tělech odpálili sebevražední útočníci, kteří byli původem ze Somálska a Keni. K útokům došlo v etiopské restauraci a v asi deset kilometrů vzdáleném baru ragbyového klubu. Třetí nálož odpálil v ragbyovém klubu na dálku jeden z Luyimových přátel. Čtvrtý atentátník si útok na poslední chvíli rozmyslel. Při útocích byl zabit jeden Američan, nejvíce obětí pocházelo z Ugandy.   

Organizátoři byli napojení na al-Káidu

Luyima naverboval svého bratra a jednoho ze svých přátel. Čtvrtým z údajných strůjců atentátů je čtyřiadvacetiletý Rwanďan, kterého vyšetřovatelé považují za člena teroristické sítě al-Káida.

Luyimův bratr Haruna měl jako třetí z atentátníků zaútočit na dalším místě. Těsně před odpálením nálože si ale útok rozmyslel, protože „nevěděl, proč by tolik lidí sledujících fotbal mělo být bezdůvodně zabito“.

Vůdce skupiny Luyima pracoval dříve jako knihovník na univerzitě. Později se ale připojil k povstalcům hnutí Šabáb, které se v Somálsku pokouší svrhnout západem podporovanou prozatímní vládu.