Tisíce spojených PC objevily novou neutronovou hvězdu

Washington - Díky běžným domácím počítačům, kterými se posílají e-maily nebo surfuje po internetu, byla ve vesmíru objevena dosud neznámá neutronová hvězda. Název rychle rotujícího pulsaru je PSR J2007+2722 a jeho nalezení je výsledkem rozsáhlého programu, který nese jméno Einstein@Home. Projekt spojuje čtvrt milionu dobrovolníků ve 192 zemích světa, kteří dávají k dispozici nevyužitou kapacitu svých osobních počítačů.

Princip je postaven na výkonném obřím teleskopu v observatoři Arecibo na Portoriku, který přijímá data z vesmíru. Zúčastněné tisíce počítačů si je pak rozdělí k analýze. Výsledky jsou k vyhodnocení odesílány do Einsteinova institutu v německém Hannoveru a do Wisconsinské univerzity v americkém Milwaukee.

Štěstí objevit nový pulsar připadlo na Chrise a Helen Colvinovy z města Ames v americkém státě Iowa. Po třech dnech objev potvrdil počítač Daniela Gebhardta z německé Míšně. Protože jejich počítače pracovaly pro projekt Einstein@Home takzvaně na pozadí, tedy skrytě, neměli „objevitelé“ o nálezu hvězdy nejprve ani ponětí. Další dvě nové hvězdy objevila dvojice počítačů z Británie a Ruska.

Vydáno pod