Na Guantánamu začal sporný proces s Omarem Khadrem

Guntánamo (Kuba) - Na Guantánamu začíná ostře sledovaný proces s Kanaďanem Omarem Khadrem obžalovaným z válečných zločinů. Khadr podle obžaloby v roce 2002 granátem zabil amerického vojáka, tehdy mu bylo 15 let. Proti obvinění protestuje řada nevládních organizací s tím, že kvůli válečným zločinům nelze soudit nezletilého.

Khadr, kterému je dnes třiadvacet a ke spolupráci s al-Káidou ho přivedl jeho otec, je obžalován ze špionáže, podpory terorismu a vraždy. Obvinění odmítá. Řada amerických organizací, ale i vysocí představitelé OSN, proti procesu protestují s argumentem, že z válečných zločinů nelze vinit nezletilce. Pozornost vyvolává proces i proto, že jde o první přelíčení v prezidentské éře Baracka Obamy, který při volební kampani sliboval, že vězení na Guantánamu zavře.

Při prvních výsleších v Guantánamu Khadr přiznal, že přijal ideologii teroristů s cílem povraždit co nejvíc Američanů. „Jsem terorista vycvičený al-Káidou,“ citoval dnes z protokolu o Khadrově výpovědi prokurátor. Obžalovaný tvrdí, že výpověď učinil pod nátlakem.

Podle obhajoby je Khadr sám obětí, protože k práci pro al-Káidu ho přinutil jeho otec Ahmad Said Khadr, který al-Káidu údajně financoval. Khadr starší zahynul v Afghánistánu v roce 2003 při náletu amerického bezpilotního letadla. Přelíčení s Omarem Khadrem potrvá tři až čtyři týdny.