Zatčený ruský aktivista Ponomarjov skončil v nemocnici

Moskva - Známý ruský ochránce lidských práv Lev Ponomarjov, kterého zatkla policie na nepovolené demonstraci za odstoupení moskevského starosty Jurije Lužkova, musel být hospitalizován. I v nemocnici na něj ale dohlížejí policisté. Ti před moskevskou radnicí zadrželi 35 demonstrantů, z nichž většina strávila noc za mřížemi.

Osmašedesátiletý aktivista Ponomarjov si bezprostředně po zatčení stěžoval, že nechápe, za co byl zadržen, a pokládá postup policie za nezákonný. Na strážnici se mu udělalo špatně a advokátka přivolala sanitku, která jej kvůli problémům se srdcem a tlakem převezla do nemocnice. Sanitku doprovázela policejní hlídka. Čtvrteční demonstraci před radnicí opozice svolala na protest proti starostově nepřítomností v době, kdy Moskva strádala pod vedrem a smogem a i moskevské úřady přiznaly, že úmrtnost ve městě stoupla až na dvojnásobek. Protest však rozehnala policie, podobně jako dvě předchozí demonstrace v červnu a březnu.

Lev Ponomarjov:

„Když mě přivezli do nemocnice, policisté zašli na příjem pacientů, kde se chovali, jako by jim to tu patřilo. Teď hlídají u vchodu.“

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)


Účastnice protestní akce „Jsem poprvé na takovém mítingu a rozhodla jsem se, že budu chodit vždycky. Je nám stydno za Rusko, za Moskvu, že v našem státě žijeme bez práv. Nemůžeme říct svůj názor a Lužkovovi je to jedno,“ řekla jedna z účastnic protestní akce. Ne náhodou se Moskvě ironicky říká Lužkovgrad. Starosta Jurij Lužkov ji spravuje železnou rukou 18 let.Tvář Moskvy úplně změnil. Přitáhl investice. Staré boří, nové buduje. Kritici mu vyčítají, že z ní udělal jedno z nejdražších měst světa a obyčejné lidi vytlačil na okraj.

Momentálně je Lužkov asi nejkritizovanějším mužem v Rusku. Nepřerušil dovolenou, když se Moskva dusila kouřem z požárů. Vrátil se až pod náporem kritiky. O křeslo se ale nejspíš bát nemusí. Podržel ho premiér Putin.

Moskevský starosta Jurij Lužkov při návštěvě Prahy
Zdroj: ČT24