Stoletá whisky je rozmrazena, pít se ale nebude

Wellington - Po týdnech pomalého rozmrazování dnes novozélandští odborníci otevřeli bednu s lahvemi stoleté skotské whisky, kterou polárníci v únoru vysekali z antarktického ledu. Podle odborníků je nápoj v pozoruhodně dobrém stavu, nikdo ho ale zřejmě neochutná a nebude ani na prodej. Lahve budou uchovány kvůli historické hodnotě.

Bedny skotské za sebou zanechal průzkumník Sir Ernest Shackleton, který se v roce 1909 neúspěšně pokusil jako první dobýt jižní pól. Lahve vykopala v únoru výprava novozélandských polárníků. Expedice se uskutečnila na popud skotského výrobce lihovin Whyte & Mackay, který chce oživit tradici původní skotské whisky Mackinlay. Palírna věří, že díky chemickému rozboru sestaví ztracený recept a slavný drink dá znovu na trh.

Odborníci jednu z pěti nalezených bedýnek několik týdnů rozmrazovali ve speciální místnosti v muzeu Canterbury v novozélandském Christchurchi. Bedýnku poprvé otevřeli až dnes. Skrývala 11 lahví skotské whisky Mackinlay z let 1896 nebo 1987 důkladně zabalených v papíře a slámě, aby vydržely úskalí Shackletonovy expedice. Jedna z 11 lahví nebyla tak plná jako zbylých deset. Původně se usuzovalo, že v bedně je tucet lahví. Poslední prý možná vypil člen Shackletonova týmu.

Shackleton a jeho muži nápoj dostali darem, když se chystali na výpravu k jižnímu pólu. Tam se vydali v roce 1909. Za extrémně špatného počasí ale musela být výprava zachráněna, když byla pouhých 190 kilometrů od svého cíle, což byl na tu dobu rekordní výkon (jižní pól dobyl až v roce 1911 Roald Amundsen). Všechny zásoby, včetně beden whisky, Shackletonova výprava zanechala ve své chatě na Cape Royds.

I když přepravka byla původně hluboce zmrazená, ušlechtilá tekutina v polárních podmínkách nezmrzla a prý bylo slyšet, jak naráží do stěn lahví.

Bednu budou nyní odborníci uchovávat v chladu a každá z lahví bude v příštích týdnech zhodnocena a restaurována. Z některých budou extrahovány vzorky, pravděpodobně pomocí stříkačky skrz korkový uzávěr, a zaslány skotskému výrobci lihovin Whyte & Mackay, který před lety převzal lihovar Mackinlay. Na základě jejich chemické analýzy chtějí výrobci namíchat whisky podle původního ztraceného receptu. Jedenáct lahví se pak vrátí do svého domova - pod dřevěnou podlahu Shackletonovy chaty na Rossově ostrově na okraji Antarktidy.