Loď s tamilskými uprchlíky je už v Kanadě - ta se bojí teroristů

Vancouver - K západokanadským břehům dnes doplula loď s téměř pěti sty srílanskými uprchlíky. Místní úřady se obávají, že mezi nimi mohou být teroristé. Kanadská vláda proto na březích zorganizovala výstavbu dočasných příbytků, ale varovala i věznice před možným nástupem nových vězňů. Loď Sun Sea zakotvila ve vojenském přístavu Esquimalt na ostrově Vancouver. Na loď již dorazili kanadští úředníci. Mají prý na obličeji masky, protože se obávají, že někteří pasažéři mohou být po tříměsíční cestě nemocní. Na místě je i vrtulník s policisty a doprovodná loď.

Kanadský ministr veřejné bezpečnosti Tic Toews předem oznámil, že Sun Sea na své palubě údajně přiváží uprchlíky. Vláda se ale obává, že mezi nimi mohou být příslušníci hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), které od roku 2006 v Kanadě figuruje na seznamu teroristických organizací. Loď údajně před několika měsíci vyplula do Austrálie, ale změnila cíl z obavy, že v této zemi s žádostí o azyl neuspěje.

Tamilští tygři možná plánují vybudovat v zahraničí novou základnu

Podle Toewse je na palubě 490 lidí včetně osob podezřelých z pašování lidí a z terorismu. Kanadské úřady se obávají, že další lodě jsou na cestě. Do Kanady loď s asi 80 Tamily dorazila i loni na podzim, úřady se domnívaly, že asi třetina pasažérů patří k LTTE. Část z nich zadržela, později je ale propustila. Nyní panují obavy, že by příslušníci LTTE mohli chtít v zahraničí budovat svou novou základnu.

V Kanadě nyní žije asi 300 000 Tamilů, což je největší komunita žijící mimo Srí Lanku a Indii. Tamilští Tygři vyvolali na Srí Lance občanskou válku s cílem zbavit se nadvlády menšinových Sinhálců. Konflikt skončil letos v květnu po 25 letech masivní operací vládních vojsk proti LTTE.

Vydáno pod