Německo propustilo údajného izraelského agenta Brodskyho

Berlín - Německý soud dnes na kauci propustil z vazby údajného izraelského agenta známého pod jménem Uri Brodsky. Muže podezřelého z napomáhání k lednové vraždě vůdce palestinského radikálního hnutí Hamas Mahmúda Mabhúha předalo Německu ve čtvrtek Polsko, kde byl Izraelec zatčen v červnu. Brodsky má být souzen v souvislosti s falšováním německého pasu. Mluvčí státního zastupitelství v Kolíně nad Rýnem Rainer Wolf oznámil Brodského propuštění po uzavřeném výslechu. Brodsky prý může svobodně cestovat, kam chce, zatímco proces proti němu bude v Německu normálně pokračovat.

„Pokud chce, může se dnes vrátit do Izraele,“ řekl Wolf. Žalobci Brodského viní z toho, že ilegálně napomáhal k obstarání falešného německého pasu. Cestovní doklad 19. ledna údajně atentátníkům usnadnil útok na vůdce Hamasu v dubajském hotelu. Akci zřejmě řídila izraelská tajná služba Mossad. Brodsky byl zatčen 4. června na mezinárodním varšavském letišti na základě evropského zatykače. Polská justice pak nařídila jeho vydání do Německa kvůli obvinění z padělání německého pasu. Zavražděný Mabhúh byl nákupčím zbraní pro Hamas a Mossad ho měl v čele svého seznamu hledaných osob. Bezpečnost Spojených arabských emirátů (SAE) záhy identifikovala třicetičlennou skupinu údajných vrahů a jejich pomocníků a otevřeně z vraždy obvinila Mossad.

Izraelský tisk dával nepokrytě najevo, že muže skutečně zlikvidovala tato tajná služba. Aféra vyvolala mezinárodní pozdvižení. Austrálie a Británie také vypověděly izraelské diplomaty. Atentátníci totiž pro cestu do Spojených arabských emirátů zřejmě zneužili i pasy dalších zemí.