V ruské armádě řeší rvačku: Dagestánci a Rusové si dali do nosu

Moskva - V elitní tankové brigádě ruské armády, která se pravidelně účastní přehlídek na Rudém náměstí, se hromadně porvali branci z Ruska a Dagestánu. Incident z počátku července se armáda snažila ututlat, než videozáznam z mobilního telefonu unikl na internet. Během dvou dnů rvačku vidělo přes 50 tisíc lidí a vojenská prokuratura dnes připustila, že se případem zabývá. Podle prokuratury se do asi půlhodinové rvačky zapletlo na 20 vojáků, včetně povolanců ze severního Kavkazu, ale nikdo prý neutrpěl vážnější újmu na zdraví. Prokuratura stíhá za násilí vůči druhům ve zbrani tři vojáky.

Potrestáni byli i velitelé: náčelník štábu jednotky, zástupce velitele pro výchovnou práci a dalších šest důstojníků kázeňsky za zanedbání povinností, dva nižší velitele čeká odchod z armády. Dosud prý měli podle listu Komsomolskaja pravda velitelé nařízeno incident zamlčet pod hrozbou ztráty měsíčních i ročních prémií.

Nicméně do médií už pronikly i neoficiální verze rvačky v tankové brigádě sídlící v okolí Moskvy. Podle svědků vše vzniklo o den dřív pošťuchováním Dagestánců z protiletadlové jednotky a Rusů z průzkumné roty v místním klubu. Znesvářené strany se dohodly, že si problém chlapsky vyřídí další den večer na hlavním nástupišti. Dohoda ale padla a rozběsněné vojáky zastavil až výstřel ze samopalu od velitele brigády.

Deset rváčů prý skončilo v nemocnici, pár Dagestánců v posádkovém vězení a ostatní pak dostávali pár dnů zabrat od velitelů na cvičišti. V brigádě, která je nástupkyní kantemirovské tankové divize, se nyní dává dohromady zvláštní rota trénovaných sportovců, aby na horkokrevné horaly z jihu Ruska dohlížela.

Podobné incidenty nejsou v ruské armádě výjimečné, dokonce se prý mluví o „dagestánském teroru“ v mnoha jednotkách. Minulý měsíc vojenský soud poslal na 18 až 21 měsíců do vězení šest Dagestánců, kteří šikanovali své ruské druhy v Baltské flotile. Případ vzbudil rozruch poté, co se na veřejnost dostal snímek námořníků, které Dagestánci donutili ze svých těl poskládat nápis „Kavkaz“. Na internetu se mezitím objevily další fotografie z kasáren s podobně vytvořenými nápisy „Dagestán“ či „Ingušská síla“.

Zatímco jinde v Rusku se branci snaží odvodům do armády vyhnout, v Dagestánu na severním Kavkaze naopak rodiny podle médií dávají tučné úplatky za odvedení potomka do armády, aby ho nemusely živit, protože jiné možnosti uplatnění kvůli velmi vysoké nezaměstnanosti v regionu chybějí.