Poškozený vrt odlehčí boční šachta

Washington – Společnost BP vytvoří vedle poškozeného ropného vrtu v Mexickém zálivu pomocnou šachtu, jejímž prostřednictvím vrt definitivně zapečetí. Rozhodla o tom vláda Spojených států. BP sice naznačila, že by vytvoření odlehčovacího vrtu nemuselo být zapotřebí, a prováděla tlakové testy, Washington o tom ale nechtěl slyšet.

Těžaři tak budou postupovat podle původního plánu a vyhloubí odlehčovací boční šachtu do paty poškozeného vrtu hluboko pod mořským dnem, kterou potom začnou dovnitř vhánět cement a speciální polotekutou směs, kterými vytvoří pevnou plombu. BP v posledních dnech prováděla tlakové testy, kterými chtěla prokázat, že tato plomba nebude zapotřebí. Domněnku společnost podkládala faktem, že od 15. července už z poškozeného vrtu ropa neuniká.

Názor americké vlády však tyto úvahy utnul. „Všichni se shodujeme na tom, že je potřeba pokračovat v pracích prostřednictvím odlehčovacího vrtu,“ uvedl vládní zmocněnec pro likvidaci ropné havárie Thad Allen.

Ropa unikala téměř čtvrt roku po dubnovém výbuchu na ropné plošině Deepwater Horizon, jež se poté potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa. Obří skvrna způsobila největší ekologickou katastrofu v amerických dějinách a největší ekonomickou katastrofu v dějinách BP.

Od společnosti chtějí odškodnění všichni, které ropa poškodila – hoteliéři a obyvatelé zamořeného pobřeží. BP čelí nejméně 300 žalobám ve dvanácti amerických státech, přitom už vyplatila soukromníkům i firmám přes 300 milionů dolarů. Těžařskou společnost navíc zažaloval stát Alabama. „Podáváme žalobu, protože si myslíme, že BP uvalila tuhle katastrofickou škodu na tento stát,“ řekl alabamský generální prokurátor Troy King.

Vydáno pod