Bruselské náměstí pokryl nevšední koberec

Brusel - Statisíce květin, převážně begonií, pokrývá od čtvrteční noci až do neděle známé Velké náměstí v historickém centru Bruselu. Tradiční květinový koberec, který se pokládá každé dva roky, architektonickou perlu belgické metropole letos zkrášlil již posedmnácté. Podobný koberec budou moci obdivovat i Pražané a návštěvníci české metropole na začátku září na Staroměstském náměstí.

Vzhledem k tomu, že Belgie v tomto půlroce předsedá Evropské unii, koberec připomíná několika unijními logy i tuto skutečnost. Jinak zobrazuje třeba masivní lilie, tedy symboly bruselského regionu, několik srdcí či různé geometrické obrazce. Na jeho vytvoření se podílelo 120 dobrovolníků. Ti při čtvrtečním budování oblíbené turistické atrakce, které se odehrávalo za silné nepřízně počasí, na nevšední koberec použili 650 000 begonií a jiřin.

Pěstitel begonií:

„Begonie vyvážíme do celého světa. Jenom 2 nebo 3 procenta produkce zůstává v Belgii. Proto je pro nás tak důležité udělat takový koberec tady, kde je tolik zahraničních turistů.“

Belgický koberec (zdroj: ČT24)

„Je to nádhera. Nikdy jsem tolik kytek pohromadě snad neviděla,“ řekla mladá italská turistka Nina o díle sestaveném podle plánu mladého belgického designéra Antoina Durieuxe. Zalitovala jen, že kolem koberce organizátoři rozmístili neprostupné plůtky, kvůli kterým se návštěvníkům květinová krása hůř fotí. „Muselo to dát šílenou práci,“ dodala. „Květináři dostali plán s barevnými nákresy. Rozhodně to není jednoduché,“ popsala jejich mravenčí práci Annette Katzová, která má projekt v hodnotě 150 000 eur (3,7 milionu korun) na starost. „Zase tak složité to ale není. Stačí se držet nákresů, které jsou na plastovém podkladu na zemi,“ podotkla nicméně květinářka Christelle.

Zatímco letos se „téma“ koberce nese do jisté míry v duchu EU kvůli současnému belgickému předsednictví „sedmadvacítce“, v minulosti se tvůrci inspirovali třeba v secesi, středověké alchymii či zahradách z francouzského zámku ve Versailles. Volba květin, kterým jednoznačně dominují begonie, také nebyla náhodná. Belgie jich ročně produkuje kolem 60 milionů, zhruba čtyři pětiny z nich míří do ciziny. „Je to jeden ze symbolů naší země,“ podotkla Katzová s tím, že jiřiny využily hlavně k tomu, když potřebovali do červeno-žluto-černé belgické vlajky doplnit černou barvu. „Černé begonie nejsou,“ vysvětlila.

Belgický květinový koberec z desítek tisíc živých květin ozdobí 3. až 5. září také pražské Staroměstské náměstí. V Praze se ale objeví zcela jiný květinový ornament, jehož vzor bude vytvořen speciálně pro české hlavní město. Do Prahy bude dovezeno 150 000 květin, z nichž vznikne obraz o velikosti 500 metrů čtverečních.