Obama podpořil výstavbu kontroverzní mešity na Manhattanu

Washington - Americký prezident Barack Obama vyjádřil jasnou podporu výstavbě mešity na místě někdejšího Světového obchodního střediska na Manhattanu, které v září 2001 zničili útokem dvou letadel muslimští teroristé. Ovšem projekt leží v žaludku mnoha obyvatelům New Yorku a rozhodně proti jsou také američtí konzervativci.

Místo plánované mešity je jen dva bloky od někdejších „dvojčat“, v jejichž troskách po teroristickém útoku našlo před devíti lety smrt skoro 3000 lidí. Obama svou podporu mešitě vyjádřil v Bílém domě na večeři, která byla pořádána u příležitosti zahájení ramadánu, postního muslimského posvátného měsíce, pro diplomaty a členy americké muslimské komunity.

Barack Obama, americký prezident

„Jako občan a jako prezident věřím, že muslimové mají stejné právo praktikovat své náboženství jako kdokoli jiný v této zemi… To zahrnuje i právo stavět si místa pro bohoslužby a společenské centrum na soukromém pozemku na dolním Manhattanu v souladu s místními zákony a předpisy. To je Amerika a naše oddanost náboženské svobodě musí být neotřesitelná.“



V minulosti se Obama ke stavbě mešity nevyjadřoval. Bílý dům dosud tvrdil, že jde o lokální záležitost. Plánovaná stavba ale v USA vyvolává vášnivé polemiky už delší dobu, a to nejen v New Yorku, ale v celé zemi. Význační republikáni, včetně někdejší viceprezidentské kandidátky Sarah Palinové či bývalého předsedy Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche, se postavili rezolutně proti.

Islám
Zdroj: ČT24