Kuba propustí dalších šest politických vězňů

Havana - Kubánský režim má v příštích dnech propustit dalších šest politických vězňů a umožnit jim odjezd do španělského exilu. Od začátku července už tímto způsobem odjelo z ostrova dvacet vězňů. Celkem má věznice opustit 52 lidí. V pátek si země připomněla 84. narozeniny bývalého vůdce Fidela Castra, který kvůli svému zdravotnímu stavu předal před čtyřmi lety vedení země mladšímu bratru Raúlovi.

Od začátku července už bylo propuštěno dvacet politických vězňů a jsou v exilu. Šest kubánských představitelů opozice bylo vězněno od března 2003, uvedla v komuniké kubánská katolická církev, která v kauze kubánských politických vězňů působí oficiálně jako prostředník.

V období čtyř měsíců má být podle církve propuštěno celkem 52 odpůrců kubánského komunistického režimu. Jsou to příslušníci skupiny 75 představitelů opozice, kteří byli v březnu 2003 zatčeni a uvězněni za protistátní aktivity.

V kubánských věznicích zůstane podle tamního disentu i po skončení nynější etapy postupného propouštění politických vězňů asi stovka politických vězňů, které kubánský režim označuje za žoldáky ve službách Spojených států.

Propuštění kubánští disidenti
Zdroj: ČT24