Bouřky zkomplikovaly dopravu na východě Rakouska a jihu Slovenska

Vídeň/Bratislava - Bouřky a prudké deště se v noci přehnaly i přes východní Rakousko. Poškodily silnice, na některých místech se zastavila doprava. Asi na hodinu bylo uzavřeno i vídeňské letiště Schwechat, noční spoje byly odloženy a mnoho letů nabralo zpoždění. Na dnešek je předpověď příznivější a srážek by mělo ubývat. Počasí zkomplikovalo dopravu také na slovenském území, kde byl přerušen železniční provoz na frekventované jihoslovenské trati ze Štúrova do Bratislavy.

Neutuchající bouře komentoval mluvčí vídeňských hasičů slovy: „Je to peklo.“ Tamní hasiči totiž v noci vyjeli 500krát. Obraz noční rakouské metropole dokreslovaly zatopené sklepy, přeplněné kanály, zaplavená parkoviště. Přívalové deště ale bičovaly celý východ Rakouska. V městečku Eisenstadt spadlo na metr čtvreční během jediné hodiny 61 litrů vody, hodně míst už překročilo roční srážkový průměr.

V rakouské metropoli se tak v pátek večer kolem 23:00 hodin zastavila veškerá veřejná doprava. Dvě desítky letů směřujících na vídeňské letiště Schwechat byly odkloněny do Lince či Štýrského Hradce.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

V Rakousku způsobily údery blesků také několik menších požárů. Nad ránem hořel i krov střechy na západní věži hradu Hardegg, který se tyčí nad řekou Dyjí těsně u jihomoravské hranice. Požár však byl rychle uhašen a nikdo neutrpěl újmu na zdraví.

Po půlnoci spadlo několik stromů na železniční trať mezi podunajským Štúrovem a Bratislavou, po které jezdí například vlaky z Budapešti. Vlaky na trati měly až dvouhodinová zpoždění, provoz byl obnoven dnes po poledni.

  • Vídeňské letiště Schwechat zdroj: www.buprofile.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1870/186962.jpg
  • Přívalové deště na Slovensku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1870/186985.jpg
Vydáno pod