Jihozápad Číny trápí další sesuvy půdy

Peking - Čínu postihly další sesuvy půdy, tentokráte na jihozápadě Číny. Zde je nyní pohřešováno 32 osob. Celková bilance obětí rozsáhlých záplav z minulého týdne dosáhla podle oficiálních údajů 1156 mrtvých a dalších 600 osob se pohřešuje. Nejvíc obětí hlásí provincie Kan-su. Na neděli vyhlásily úřady za oběti státní smutek.

Minulý týden zasáhly sesuvy půdy vyvolané prudkými dešti okolí měst Čou-čchü a Gan-nan. Je zde obtížná situace, protože tu jsou zničené nemocnice. Bahno a kamení zničilo tři stovky obytných domů a dalších 700 vážně poškodilo. V oblasti jsou silnice nesjízdné a vázne dodávka elektřiny. Úřady odtud evakuovaly 45 tisíc lidí. Dodávky vody, elektřiny a telekomunikace jsou postupně obnovovány.

Nové sesuvy půdy na jihozápadě země zničily nemocnici v distriktu Wen-čchuan, kde bylo v roce 2008 ničivé zemětřesení, jež si vyžádalo téměř 87 tisíc obětí, napsala agentura Nová Čína. Pohřešováno tady je 32 osob a dalších 500 muselo být evakuováno. Na jednom úseku dálnice z Wen-čchuan do metropole provincie S'-čchuan Čcheng-tu stály čtyři metry vody, dodala agentura.

V neděli bude podle úřadů dále pršet v provinciích S'-čchuan a Kan-su. Meteorologové vydali varování pro provincie na severovýchodě země, které znovu zasáhnou deště.

Podle agentury Nová Čína postihly nedávné záplavy celkem 305 milionů lidí a způsobily škody ve výši 1,7 miliardy dolarů (32 miliard korun).