Konec Paľby znamená konec investigativní novinařiny na Slovensku

Bratislava - Ze slovenských obrazovek mizí poslední investigativní reportérský pořad - „Paľba“, vysílaná na soukromé televizní stanici Markíza. Relace, která se jako poslední pouštěla do odhalování korupce a závažných kriminálních případů, končí údajně z ekonomických důvodů. Veřejnoprávní STV se podobným formátům dlouhodobě vyhýbá.

Paľba, která mířila na korupci, mocenské přešlapy a podvody, utichla. Podle představitelů stanice Markíza reportáže, které získaly řadu ocenění, neumlčely tlaky politiků a mafiánů, ale staly se pro komerční televizi příliš drahou záležitostí. „Hromadily se nám soudní spory, protože se na Slovensku změnil zákon, který umožňoval některým lidem udělat si z kritiky byznys, tedy doslova žalovat televizi a média,“ zdůvodnil zrušení pořadu Henrich Krejča, šéf publicistiky televize Markíza.

Gabriel Šípoš, mediální analytik

„Soukromé televize a obzvlášť Markíza vlastně suplovaly práci veřejnoprávní televize a nyní je opravdu čas na to, aby tuto práci dělala veřejnoprávní televize, která je za to placená.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Investigativní tvorba skončila pro příliš velké riziko a nízké zisky také na soukromých slovenských televizích TA3 a JOJ. STV však v této roli dlouhodobě selhává. Když pořad Reportéri minulý rok připravil kritickou reportáž o zneužívání evropských dotací, vedení ji radši nepustilo ven. Po nátlaku médií a televizní rady ji však nakonec odvysílali, ale i spolu s komentářem obviňujícím autorku z nezodpovědnosti. „Když je tu nepořádek, nedodržují se termíny a je možné podcenění a nedůslednost, mám toho v tomto případě dost. Takže jsem vyvodil důsledky,“ argumentuje na kritiku televize generální ředitel STV Štefan Nižňanský.

STV v pořadu Reportéri zanechala kontroverzních témat

„Od té chvíle se začalo se selekcí témat, čímž se upustilo od investigativy a televize se začala více zaměřovat na občanskou iniciativu,“ upozorňuje však autorka kontroverzní reportáže a dnes již bývalá reportérka STV Martina Kubániová.

Slovensko je přitom na žebříčku korupce mezi státy s nejhoršími výsledky, navíc justicí zde otřásá jeden skandál za druhým. Také tyto a další problémy přímo volají po řádně provedené investigativní novinařině. Změna pohledu se však od veřejnoprávní STV – roky finančně poddimenzované a podle některých i politicky manipulované – neočekává. „Nyní je v STV postavení manažerů zablokované, protože zákon mluví jen o tom, že rozhoduje rada Slovenské televize. Nevidím možnost změny v blízkém horizontu,“ vysvětlil publicista Milan Žitný.

Změnu však slibuje nová vláda, koncesionářské poplatky má nahradit státní financování. Reforma má prý posílit veřejnoprávnost, ale podle mnohých odborníků může přispět spíše k opaku – tedy většímu dozoru politiků nad médii.

  • Čierny Peter - pořad TA3 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1871/187031.jpg
  • Reportéri autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1871/187032.jpg
Vydáno pod