Peking staví pro dělníky střežené čtvrti. Totalita, křičí kritici

Peking – Správa čínské metropole Pekingu se potýká s náporem sezonních dělníků, kteří do města přijeli z chudších oblastí Číny za vidinou lepších výsledků. Jednotlivé městské obvody pro přistěhovalce postupně zřizují uzavřené areály, do nichž se lze dostat jen při průchodu kontrolním stanovištěm s ochranou. Podle úřadů je takový postup zvolen kvůli ochraně bezpečnosti sezonních pracovníků. Kritici jej však považují jen za další projev porušování lidských práv ze strany čínské moci.

Pohyb po tzv. uzavřených městských obvodech je možný pouze pod dohledem bezpečnostních kamer a po průchodu železné brány s ostrahou. Přistěhovalci tady musejí hlídačům pokaždé ukázat povolenku ke vstupu s osobními údaji. Návštěvníci zase zapisují hodinu vstupu, své jméno, jméno toho, za kým jdou i číslo identifikační karty. Na rozdíl od dělníků stálí obyvatelé daných čtvrtí podobnou úřednickou mašinerií procházet nemusejí.

„Některé zprávy z novin a dalších médií nejsou pravdivé. Uvádějí, že diskriminujeme přistěhovalce oproti místním. Ale jak můžete vidět, nediskriminujeme je. Děláme to, abychom je ochránili a zvýšili bezpečnost,“ vysvětlil kamerám Wang Süe-Ming, stranický tajemník z městského obvodu Tchuan-Nan.

Peking staví střežené čtvrti pro dělníky (zdroj: ČT24)

V pekingské čtvrti Ta-sing od června vyrostlo 16 podobných uzavřených oblastí. Do pilotního projektu úřady investovaly 140 milionů jüanů, tedy víc než 400 milionů korun. Podle oficiálního listu China Daily uzavřené oblasti registrují dramatický úbytek kriminality, a to až o 73 %. Projekt proto inspiroval i čtvrť Čchang-pching na severozápadě hlavního města. Její vedení nechalo vystavět dalších 44 střežených obvodů.

Kritici však upozorňují na totalitní rozměr celého projektu. „Za poslední rok nebo dva se vrátila totalitní vláda. Někteří se znovu snaží získat kontrolu nad všemi stránkami života lidí. Projekt 'správa uzavřených městských obvodů' představuje právě takovou podobu totalitní politiky,“ uvedl profesor ekonomie a čínských studií z Pekingského technologického institutu Chu Sing-Tou.