Obama se koupal na Floridě, oblast je prý po havárii již bezpečná

Miami - Americký prezident Barack Obama navštívil Floridu - jednu z oblastí, kterou postihla ropná katastrofa. Místní obyvatele ujistil, že je bude vláda i nadále podporovat. Řekl také, že je oblast bezpečná a otevřená pro podnikání. Jako důkaz se pak společně se svou dcerou vykoupal v moři. Obama je již na páté návštěvě od dubnové havárie vrtu petrochemické společnosti BP v Mexickém zálivu, po které do moře unikla téměř miliarda litrů ropy. Návštěvou na Floridě chtějí Obama s rodinou povzbudit Američany, aby pomohli obnovit zasaženou část země.

Odborníci chápou Obamovo vykoupání v moři jako symbolické gesto podpory turistice regionu. Prezident původně řekl, že se vykoupe dnes. Bílý dům však několik hodin poté zveřejnil fotografii prezidenta s devítiletou dcerou Sashou ponořenými ve vodě. Napjatě očekávaná událost se odehrála mimo zrak médií.

Barack Obama, americký prezident

„Jsem zde, abych vám řekl, že naše práce neskončila a neodejdeme, dokud neskončí.“

Do města Panama City přijel prezident v době, kdy je Bílý dům kritizován za to, že se prezident neřídí tím, co doporučuje ostatním Američanům - strávit dovolenou na jihu a pomoci mu tak k obnově. V sobotním projevu v Panama City Američanům žijícím v regionu přislíbil, že i když ropa už neuniká, americká vláda je neopustí, dokud nebude oblast kompletně vyčištěna.

Vláda hodlá přispět k obnově místní ekonomiky, svázané s mořem a ochromené ropným únikem. Prezident se v sobotu setkal s floridským guvernérem Charliem Cristem a bývalým guvernérem Mississippi Rayem Mabusem, jehož Obama pověřil vypracováním dlouhodobého plánu obnovy postižených oblastí Mexického zálivu. V kraji závislém na příjmech z cestovního ruchu se sešel také s místními podnikateli.

Přestože je zde ropou zasaženo jenom 16 ze 180 pláží, zástupci tohoto odvětví tvrdí, že se turisté, ovlivnění snímky ropy pokrývající mořskou hladinu i pobřeží, vyhýbají celému kraji. Vedení amerického svazu cestovních kanceláří chce, aby firma BP zaplatila 500 milionů dolarů za kampaň, jež přivede návštěvníky zpět.

Barack Obama, americký prezident

„Chci také zdůraznit, že v důsledku snahy o odstranění ropy jsou pláže podél pobřeží zálivu čisté, bezpečné a otevřené pro podnikání.“

K ropné katastrofě došlo po dubnové havárii ropné plošiny. Nyní je vrt provizorně překryt a zaplněn, ale výplň nestačí a musí se pokračovat v odlehčovacím vrtu, který umožní ten havarovaný definitivně zabezpečit.