Moskvu opět dusí kouř z požárů

Moskva - Ruskou metropoli Moskvu znovu dusí hustý dým z požárů rašelinišť. Štiplavý dým se silným zápachem požáru směřuje na město z jihu, jihovýchodu i jihozápadu až do centra. Úřady opět vyzvaly Moskvany, aby používali masky, zavřeli dobře okna a nevětrali, informovala o tom agentura ITAR-TASS. Po zlepšení situace ve městě z posledních dní, kdy zde dokonce zapršelo, meteorologové znovu varovali, že se vítr opět stáčí a zahalí město dýmem.

Důvodem jsou zejména požáry ve Vladimirské a Rjazaňské oblasti. Meteorologové na dnešek předpovídají až 31 stupňů Celsia.

Rusko kvůli katastrofálním požárům a suchu zastavilo také export obilí. Značnou část úrody zničil oheň. Zákaz exportu obilí platí do konce prosince. Rusko patří k největším vývozcům pšenice na světě.

V Rusku dnes dále hoří stovky požárů, které jsou nejhorší v historii země. Jak uvedl prezident Dmitrij Medvěděv, konec národní katastrofy není v dohledu. Vzhledem ke smogu a vedru v Moskvě nyní denně umírá na 700 lidí. Mnozí lidé si stěžují na silné bolesti hlavy a nevolnost. Statisíce Moskvanů město opustily.

Vydáno pod