Na Slovensku se rozvodnila Nitra, záplavy mají první oběť

Prievidza - Několikahodinová bouřka a průtrž mračen dnes rozvodnily horní tok Nitry na středním Slovensku a přinesly zde místní záplavy. Situaci lze označit za kritickou v Handlové, kde řeka strhla most. Povodně si tam vyžádaly také první oběť. Další člověk je nezvěstný. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen na řekách Nitra a Handlovka. Silnice mezi městy Handlová a Prievidza je neprůjezdná. Od světa je odříznuta čtvrť Handlové Nová Lehota a domácnosti se tu ocitly bez elektrického proudu. V Handlové byla kritická situace hlavně v Mostné ulici, kde voda strhávala automobily. Zaplaveny byly i některé ulice ve městě Prievidza, hlavně na sídlišti Píly u hotelu Magura a také četné čtvrti Žiaru nad Hronom.

„Zůstal jeden nezvěstný, muž z Prievidze, a bohužel už máme první oběť,“ uvedla Lucia Garajová z komunikačního odboru ministra vnitra, podle které se zřejmě jedná o muže v Handlové.

Podle představitele povodí horní Nitry Mariána Jursy byl zvýšený stav vody zaznamenán na četných přítocích Nitry. V Nitranském Pravně tekl proud vody náměstím a působil problémy v dopravě. Kanalizace nestačila velké množství vody odvádět. Voda zaplavila nejníže položené domy v obci. Stav ohrožení tam bude trvat do pozdních nočních hodin.

Vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V Žiaru nad Hronom se po více než dvouhodinové bouřce vylil z břehů Lutílský potok, který zaplavil dvě ulice a místní komunikace ve čtvrti Súhrada. Znovu je zatopen i zimní stadion. Pod vodou je i čtvrť Pod Kortínou, zde muselo být podle mluvčího města Martina Baláže evakuováno 16 lidí.

Déšť na horní Nitře ustal před polednem. Podle Jursy bude hladina řeky Nitry i jejích přítoků i v případě, že nezačne pršet, ještě několik hodin stoupat. Handlovská čtvrť Nová Lehota je odříznuta od světa a domácnosti jsou tam bez elektrického proudu. Silnice mezi městy Handlová a Prievidza je neprůjezdná. Podle některých zpráv se ale situace již uklidňuje a voda začíná pomalu ustupovat. Handlovka už je ve svém korytě. Zničena byla řada mostů, jen v Handlové tři.

Voda v Prievidzi stále stoupá. Primátor města Ján Bodnár vyhlásil stav ohrožení a vyzval místní obyvatele, aby raději nevycházeli do ulic.

Deště a lokální záplavy trápily Slovensko i v sobotu, kdy zkomplikovaly dopravu na jihu země a na dlouhé hodiny přerušily železniční provoz na frekventované jihoslovenské trati ze Štúrova do Bratislavy.

Povodně postihly i sousední Rakousko, kde byl na více než hodinu přerušen provoz na vídeňském letišti Schwechat. V Tyrolsku byla kvůli bleskovým záplavám uzavřena frekventovaná silnice alpským údolím Ötztal.

Záplavy na Slovensku
Zdroj: ČT24