Po víkendových záplavách na Slovensku se pohřešují dva lidé

Prievidza – Dva lidé se pohřešují po víkendových záplavách, které si na středním Slovensku vyžádaly nejméně jednu oběť. Kvůli bouřkám se vylily z břehů řeky Nitra a Handlovka, situace se ale postupně uklidňuje a řeky se vracejí do svých koryt. V postižených městech začaly práce na odstraňování škod. Voda strhla několik mostů, poničila silnice a zaplavila sklepy. Situace byla kritická ve městech Prievidza a Handlová. S přívalem se potýkal také Žiar nad Hronom, Žilina nebo Martin.

Nezvěstný zůstává jeden železniční zaměstnanec z Prievidze, kterého zlomený kmen stromu vymrštil do rozvodněné řeky. Zatím byla nalezena pouze jeho pracovní vesta. Jednu z místních obyvatelek hledá také policie ve městě Handlová.

V noci byla situace poměrně klidná. Města dnes začala s likvidací škod, na které se podílejí i vojáci. V Handlové jsou nejhůře poničeny veřejné komunikace. Spadlé stromy, stržené lávky a nánosy bahna odstraňovali také v Prievidzi. Místní radnice uvedla, že v některých částech města se dosud nepodařilo obnovit dodávky elektřiny a teplé vody.

V Žilinském kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity, podle hydrometeorologického úřadu v současnosti nehrozí další zvyšování hladin rozvodněných řek.

Vydáno pod