Kambodžské prokuratuře se zdá 35 let pro Ducha málo

Phnompenh - Prokuratura požaduje u mezinárodního tribunálu pro Kambodžu vyšší trest pro bývalého vysokého představitele Rudých Khmerů Kang Kek leua, známého pod jménem Duch. Podle prokuratury trest 35 let vězení pro bývalého šéfa nechvalně známé vyhlazovací věznice S-21 neodpovídá závažnosti zločinů odsouzeného.

Duchovi soud v červenci vyměřil 35 let vězení, z nichž by si odsouzený měl ale odsedět jen 19 roků. Soud totiž do trestu započítal 11 let, které už Kang Kek leu strávil ve vazbě, a pět roků, po které byl prý nezákonně zadržován kambodžskou armádou v době, kdy ještě neexistoval nynější mezinárodní trestní tribunál. Žaloba původně požadovala trest 40 let za mřížemi.

Kang Kek leu působil za doby krutovlády Rudých Khmerů v druhé polovině 70. let jako velitel věznice S-21 v Phnompenhu. Za dobu, kdy ji řídil, prošlo tímto přísně tajným zařízením pro nejhorší „nepřátele“ státu na 16 000 lidí. Má se za to, že jen 14 vězňů ve vyhlazovacím táboře, jenž se stal symbolem hrůz režimu, přežilo.

Věznice S-21
Zdroj: ČT24