Kolem Gila začala padat zeď

Jeruzalém - Izraelská armáda začala odstraňovat třímetrovou betonovou zeď kolem jeruzalémského předměstí Gilo. Vyrostla tam v roce 2000 krátce po začátku palestinského povstání, takzvané druhé intifády. Oblast byla na dostřel z nedalekého palestinského města Bajt Džalá a radikálové ji po kolapsu mírových rozhovorů pravidelně zasypávali kulkami. Bezpečnostní situace je ale podle izraelského ministra obrany na západním břehu nejlepší za poslední roky.

Potrvá to nejméně dva týdny, než budou všechny betonové bloky u Gila odvezeny. Obyvatelé Gila doufají, že když odtud zeď zmizí, bude to snad známka cesty k míru.

Gilo se svými 30 tisíci obyvateli, postavené na konfiskované palestinské půdě, je součástí pásu obytných čtvrtí takzvaného velkého Jeruzaléma. Vybudoval je Izrael pro posílení své kontroly nad východní částí svatého města po šestidenní válce a jejím dobytí a anexi v červnu 1967. Obsazení těchto pozemků nikdy nezískalo mezinárodní uznání.

Izrael začal odstraňovat zeď v Gilu (zdroj: ČT24)

Konec zdi u Gila je pouze dílčí úspěch. Izraelsko-palestinské mírové rozhovory se příliš neposunuly. Nepřímá jednání sice běží, přímé rozhovory přerušené v roce 2008 jsou ale stále v nedohlednu.

„Lepší bezpečnostní situace na palestinských územích snad bude pro Izrael důvodem nejen pro odstranění betonových bloků kolem židovských osad, ale i pro odstranění dalších bariér a restrikcí na volný pohyb,“ říká mluvčí palestinské samosprávy Hassan Chatíb.