V Bordeaux kvůli romským protestům zkolabovala doprava

Bordeaux – Dvě stě padesát romských karavanů v neděli na pět hodin zablokovalo hlavní most v Bordeaux na jihozápadě Francie. Romové protestují proti krokům francouzské vlády, která v poslední době uzavřela přes 40 nelegálních romských osad. Prezident Nicolas Sarkozy má v plánu do konce října zlikvidovat všechny nepovolené romské tábory a vyhostit romské imigranty, kteří se ve Francii dopustili přestupků a trestných činů.

Blokáda hlavní dopravní tepny přes Garonnu byla první větší protestní akcí Romů proti uzavírání osad. Protestu se zúčastnili Romové, které policie vystrnadila z osady ve městě Anglet a kterým následně neumožnila utábořit se na výstavišti u Bordeaux. Protest zkomplikoval dopravu, v místě se tvořily asi pětikilometrové kolony čekajících aut.

Ve Francii žijí stovky tisíc Romů a dalších lidí kočovným způsobem, kteří jsou součástí dlouhodobě utvářené komunity. Vedle této tradiční populace se zde v poslední době usadili další Romové z východoevropských zemí, převážně pak z Bulharska a Rumunska. Těm se přičítá zvýšená kriminalita.

Telefonát Jana Pokorného (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda koncem července oznámila, že chce do tří měsíců zlikvidovat nepovolené romské osady a vyhostit romské imigranty, kteří se ve Francii dopustí přestupků či trestných činů. Chce tak vyřešit rostoucí problém nepokojů v romských osadách. Záměr francouzské vlády vyvolal kritiku organizací zabývajících se ochranou lidských práv. Francii kritizoval také výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace.

Vydáno pod