Astronauti potřetí opravili chladicí systém ISS

Mys Canaveral - Dva američtí astronauti dnes v otevřeném kosmu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) namontovali novou pumpu. Ta nahradila porouchané čerpadlo, kvůli němuž 31. července přestal fungovat jeden z okruhů chladicího systému ISS. První testy opraveného zařízení byly úspěšné. Douglas Wheelock a Tracy Caldwellová-Dysonová dnes byli kvůli opravě ve volném prostoru potřetí během posledních deseti dnů. Původně se přitom počítalo se dvěma výstupy. Už ve středu se dvojici povedlo odmontovat vadné čerpadlo, umístěné na vnějším plášti ISS.

Šestičlenná posádka musela kvůli závadě v minulých dnech nechat vypnuta zbytná elektrická zařízení a zastavit vědeckou práci, aby se stanice nepřehřívala. Výkonnost chlazení na ISS totiž byla snížena o polovinu.

Astronauti dnes instalovali novou pumpu pro vhánění čpavku do chladicího okruhu. Wheelock ji přišrouboval, zatímco Caldwellová-Dysonová připojila kabely. Poté byly připojeny trubky s kapalným amoniakem. Následná zkouška funkčnosti ukázala pozitivní výsledek.

NASA ještě bude muset provést další testy. Pokud bude vše v pořádku, měla by být vyřazená část chladicího systému znovu uvedena do provozu ve čtvrtek. NASA připouštěla, že šlo o jednu z nejobtížnějších oprav, jakou bylo třeba vykonat během 12 let existence ISS.

Vydáno pod